Danseforestilling i Aarhus

Kroppen har sit eget sprog, og det kan udtrykkes gennem dans. I Aarhus er der et hav af scener, hvor dygtige danseartister udtrykker historier gennem dans, musik og lyd i flotte sceneshows, hvor det hele går op i en højere enhed. Dansen kan udtrykkes på hver en scene og er kendt på både Bora Bora, Musikhuset, Train og Atlas og Voxhall. Herunder har vi samlet de bedste muligheder for spændende danseoplevelser i Aarhus, så du nemt kan navigere rundt i dem. Finder du en forestilling, der vækker din interesse, kan du markere den som favorit og nemt finde den igen under ’mine favoritter’. Du kan derudover klikke ’gå til køb’ for at gå direkte til billetkøb hos den enkelte udbyder for at sikre en billet med det samme. Ud over koncerter kan du på Kulturportalen få et overblik over koncerter, teaterforestillinger, museums- og kunstudstillinger, comedy, familieoplevelser og foredrag.

Musikhuset

Familiedans og -teater

Dans

Til september åbner Teaterhuset Filuren den sidste lørdag i hver måned dørene op for teater- og dansearrangementer for børn og deres forældre. Gennem en guidet ramme vil teater- og danseformidler Eva Damholt eller dramapædagog Malene Hedetoft lede et improviseret event, hvor børn og forældre er medskabere af legen. Vi kommer måske på besøg i Zoo, dykker ned i vandet, eller hvem ved... Måske ender vi på månen!

Kom, hvis jeres familie elsker at lave noget aktivt sammen, og er med på at bruge krop, stemme og fantasi; bare fordi det er sjovt. Kom i komfortabelt tøj og strømpesokker. Hold øje med de enkelte lørdages workshopleder og om det er dans eller teater på Facebook og på filuren.dk

 

OBS! Der skal være minimum 5 tilmeldinger, før arrangementet afholdes.

 

Undervisere Eva Damholt eller Malene Hedetoft.

Musikhuset

Astor Piazzolla 100 år

Dans

Kærlighed til Tangoen byder på en aften, der pirrer alle sanserne med Astor Piazzollas musik, der er indbegrebet af passion. Få komponistens livsværk ind under huden, når Danmarks Underholdningsorkester sammen med den venezuelanske violinist Alexis Cardenas i front fortolker hans smukkeste og mest medrivende tangoer og symfoniske værker.

Musik, dans og scenografi går op i en højere enhed med salen sprudlende af argentinsk gadestemning og en nærværende fortælling om Piazzollas liv fyldt med tango, kærlighed og drama.

Kom med på en forunderlig rejse i kærlighedens og musikkens tegn, når vi i storslået stil fejrer tangoens legendariske mester.

Bora Bora

Hammering // Shy Grandeur

Dans

Dobbeltprogrammet fra den Danske Scenekunstskole byder på nye værker af to unge koreografer; Manon Siv Duquesnays ”Hammering”, hvor tre dansere, udstyret med træ, sav og hammer, begiver sig ud i en fælles byggeproces. Og Max Wallmeiers eftertænksomme ”Shy Grandeur”, hvor to dansere bevæger sig i et let skiftende landskab. Som bølger, der dukker op og forsvinder.

 

Hammering

Udstyret med træ, sav og hammer begiver tre dansere sig ud i et fælles byggeprojekt. De skifter mellem del og helhed, mens de holder øje med detaljer og hele tiden støtter det fælles projekt. En større struktur kommer til syne gennem bevægelse. Det at bygge, bliver en metafor for alt det, vi gør bedre sammen. Den nye struktur bliver symbol på det, der allerede eksisterer – eller det, der eksisterer som en fælles idé.

I skabelsesprocessen har byggeprincipper, såsom linjer og geometri, inspireret den dansende krop. Omvendt har dansernes håndværk også påvirket byggeprocessen, f.eks. i forhold til vægt, artikulation, bevidsthed om rummet – og dets forbindelser til linjer og geometri. Byggeprocessen skaber rum for en (gen)opdagelse af den dansende krop og dens muligheder, anvendt i en anden sammenhæng.

Projektets startfase fandt sted i Asturien i det nordlige Spanien. I værket refereres der til en lokal folkedans herfra, som en blid fejring af den afsluttende arbejdsdag.

 

Shy Grandeur

Som bølger, der dukker op og forsvinder, bevæger to dansere sig i et let skiftende landskab. Shy Grandeur er inspireret af ture til kysten, hvor havets konstante og stadigt skiftende bevægelse indbyder til eftertænksomhed og dagdrømmeri.

Shy Grandeur blev skabt som del af Max Wallmeiers studier på kandidatuddannelsen i koreografi på Den Danske Scenekunstskole. Danser Antonia Harke blev inviteret ind i processen, og værket havde premiere i november 2020.

Med udgangspunkt i ture til kysten – og et par bevægelsesøvelser – udviklede Max og Antonia en række bevægelsessekvenser. De vendte tilbage til disse sekvenser igen og igen og lod deres indre logik udfolde sig som værkets komposition.

Baggrunden for værket er Max Wallmeiers interesse for langsomhed og gentagelse, som en måde at fremhæve detaljer på og opnå en rolig, eftertænksom tilstand gennem dans. Koreografien sigter mod at skabe åbenhed for forskellige opfattelser, forestillinger og forståelser hos publikum.

Bora Bora

Tanz - Eine Sylphidische Träumerei in Stunts

Dans

Florentina Holzinger har beriget den internationale performance-scene siden 2011 med akrobatiske stunts, muskuløse kvindekroppe, kampsports-scener – og masser af referencer til pop- og trash kulturen.

TANZ er en brutal parodi over den romantiske ballettraditions benhårde disciplin og kropsdyrkelse. Forestillingen begynder med en balletklasse under kyndig ledelse af den aldrende Beatrice Cordua - den første ballerina, der dansede Le Sacre du Printemps nøgen (Neumeier, 1972).

Hun giver performerne streng oplæring i de såkaldte ”sylfide-studier”; gennem bizarre kollektive ritualer lærer de at kontrollere krop og sind og de udvikler overnaturlige evner, bl.a. evnen til at flyve. Blikket på kvindekroppen som en funktionel og sensationel ”special effects” maskine, forstørres i form af en pornoproducent, der dokumenterer forestillingen indefra.

Med et cast bestående udelukkende af kvinder – fra forskellige generationer og med forskellige baggrunde inden for dans - udfordrer TANZ radikalt arven fra den klassiske dans. Hvordan skal man forholde sig til den skønhedskult, den repræsenterer?

* Forestillingen indeholder nøgenhed, voldsomme scener og stroboskoplys.

Aldersgrænse 18 år

Bora Bora

Marsterworks

Dans

Kulturelle referencer og skæve, finurlige bevægelser er kernen i Emese Cuhorka & Csaba Molnárs duet MASTERWORK. Værket udfolder sig gennem en række vignetter (med tykke referencer til bauhaus-bevægelsen), og udforsker hvordan kroppen kan gøre sig fri af de kulturelle betydninger og symboler, den er blevet tillagt gennem tiderne.

Kostumerne består af objekter, som på forskellige vis hindrer eller obstruerer bevægelserne og giver dem et mekanisk skær, hvilket tvinger kroppen til at genskabe sin autonomi i en strøm af funktionelle forhindringer.

Hver eneste krop er et mesterværk i sig selv – formet af selvet og af omgivelserne. Ved at modificere kroppen, og dermed manipulere omgivelserne, skaber Cuhorka & Molnár frihed til at omdefinere kroppen og den kulturelle hukommelse.

 

Musikhuset

Nøddeknækkeren

Dans

Nu er det jul igen, og nu er det jul igen, og Nøddeknækkeren vender tilbage med dansende snefnug, valsende blomster, frække mus, tårnhøje juletræer, iskolde snedronninger, varmblodede sukkerfeer, prinser og prinsesser, kinesere, arabere og meget mere.

Sikken voldsom trængsel og alarm, der bliver i Musikhuset Aarhus, når Den Kongelige Ballet træder dansen og fortæller eventyret om Marie og hendes nøddeknækkerprins med alt, hvad det rummer af trylleri og magi. Til George Balanchines elegante og klassiske koreografi og I Anthony Wards farverige dekorationer og kostumer.

Det kimer nu til julefest med Tjajkovskijs vidunderlige musik, som man aldrig nogensinde bliver træt af at lytte til, og som de fleste kan nynne med på.

Julen har bragt velsignet bud og nu glædes gamle og unge, for Nøddeknækkeren fremkalder tindrende og forventningsfulde barneøjne hos såvel de yngste som de ældste familiemedlemmer. Den underfundige og sælsomme fortælling appellerer på tværs af generationer til enhver, der elsker jul.

Så spillemand, spil lystigt op, nu begynder dansen.

Koreografi: George Balanchine
Musik: Peter Tjajkovski
Scenografi og kostumer: Anthony Ward
Lysdesign: Anders Poll

Varighed: 2 timer og 5 minutter inkl. en pause. Bemærk, at sluttidspunktet kan variere.

Arrangør: Musikhuset

Musikhuset

Joaquin Grilo

Dans

Den verdensberømte flamencodanser, Joaquín Grilo, gæster Musikhuset med en aften fyldt med passion, temperament og ikke mindst dans og musik. 

Grilo har rejst verden rundt som både soloartist og i grupper og har vundet adskillige anerkendte priser for sin måde at fortolke den traditionelle flamenco-dans. 

Med sig på scenen har han danseren Cynthia Cano, guitaristen Francis Gómez og sangerne Manuel Tañé og Londro.

Musikhuset

Sylfiden

Dans

En af verdens ældste balletter får nyt liv. Nikolaj Hübbe, Anja Vang Kragh og Mia Stensgaard har sammen skabt et svævende og magisk univers, hvor den skønne Sylfide lever. Kan man stikke af fra sin kommende brud lige inden brylluppet, fordi man brat forelsker sig i et overjordisk væsen? Det kan James, for da den smukke sylfide puster blidt til ham, kan han bare ikke lade være.

Da August Bournonville koreograferede Sylfiden i 1836, ramte han lige ned i tidsånden. Sylfider er kvindelige, bevingede luftvæsner, der oser af poesi og farlighed, og lige netop den eksotiske natur og det æteriske kvindeideal var noget, man sværmede for i den romantiske periode. I de borgerlige, trygge rammer kunne man drømme sig væk og forestille sig alle de uimodståelige muligheder, der måske fandtes ikke langt fra ens kedelige hverdag, hvis man altså lige turde at begive sig afsted.

Selv om Sylfiden snart er 200 år gammel, har den stadig en aktualitet, der fascinerer os i dag. Dramaet om James, den skønne, lokkende sylfide og den onde heks Madge er en tidløs, moralsk fabel om splittelsen mellem fornuft og følelse, og balletten spænder over et væld af forskellige stemninger omsat til dans.

I denne helt nye version vender Nikolaj Hübbe i samarbejde med det scenografiske powerpar Anja Vang Kragh og Mia Stensgaard tilbage til eventyret i fortællingen. De tre beretter sammen historien i et svævende og magisk univers, hvor James’ lysende drømmesyn er omdrejningspunktet.

Musikhuset

Svanesøen

Dans

Svanesøen
Den russiske nationalballet fra Moskva

En eventyrlig handling, smukke kostumer, medrivende musik og dans, leveret af dygtige balletdansere fra Rusland. Det er Svanesøen, som vi elsker den. Med musikken til Svanesøen begejstrede Tjajkovskij i 1877 både datidens balletpublikummet og de klassiske musikelskere. Russisk ballet, og fremfor alt Svanesøen, kendetegnes ved at lade følelserne komme til udtryk uden at spilde et enkelt ord, trin eller tone. I den klassiske iscenesættelsen bliver musik og dans i fællesskab til ét sprog, som alle umiddelbart forstår.

Den Russiske Nationalballet fra Moskva har bl.a solister med fra Moskvas Bolsjoj Ballet, og har haft stor international succes. Med over 30 dansere på scenen vil man opleve en flot opsætning af Svanesøen, som den oprindelig var tænkt. En opsætning der har sikret balletten sin popularitet 140 år efter premieren i Moskva.

Bag kompagniet sta°r tidligere Bolshoi-danser Sergei Radchenko sammen med Elena Radchenko - ogsa° solist fra Bolshoi og fra Kirov, hvor ”Svanesøen” oprindeligt stammer fra. De turnerer flittigt over hele verden med kompagniet.

Anmeldelse 4 stjerner ”kultur nordjyske Anne Matte Buch. ”netop disse kendte Svanesøens markører sad lige i skabet denne her dag. Sjældent har man set sa° flotte fouetteer eller fire knivskarpe svaneunger pa° rad. Det var der, vi holdt vejret og mærkede suset. Der, hvor det sta°r klart, hvor vanskelig en kunst ballet er. ”
”I opsætningen her ville det være en katastrofe, hvis ikke Odette/Odile leverede alt, hvad man kunne ønske sig og mere til, og det gjorde ga°rsdagens solist pa° et ni- veau, som er sjældent, og som alene gjorde forestillingen værd at se i sig selv. ”

Arrangør: PS Production Aps

Varighed: 2 timer. Bemærk, sluttidspunktet kan variere. 

Musikhuset

Kammerballetten

Dans

Klassisk kammermusik møder moderne dans, når Kammerballetten med dansere fra Den Kongelige Ballet indtager Musikhuset.

Glæd dig til at opleve ballet i et intimt format med levende musik. Publikum får plads på selve scenen i Musikhusets Store sal, hvor de kan opleve livemusik og kongelige balletdansere helt tæt på.

Det prisvindende kammerensemble Trio Vitruvi står for musikken, når Kammerballetten fejrer nykoreograferet ballet og kammermusik i en intim og intens forestilling, der præsenterer nye koreografier af Danske og internationale stjernekoreografer. 

Forestillingen består af værker af koreograferne Sebastian Kloborg, Tobias Praetorius, Adam Lüders og Cesar Faria Fernandes. “Årets Danseforestilling” Reumert 2020

“Smitter tilskuerne med deres jublende glæde” Anne Middelboe Christensen, Information.

“En noget nær fuldendt symbiose opstår" Michael Søby, CPH Culture.

“Hvilken positiv overraskelse” Ulla Strømberg, Kulturkupeen.

Kammerballetten opstod i 2018 på initiativ af den fremadstormende Trio Vitruvi og dansere fra Den Kongelige Ballet.