Danseforestilling i Aarhus

Kroppen har sit eget sprog, og det kan udtrykkes gennem dans. I Aarhus er der et hav af scener, hvor dygtige danseartister udtrykker historier gennem dans, musik og lyd i flotte sceneshows, hvor det hele går op i en højere enhed. Dansen kan udtrykkes på hver en scene og er kendt på både Bora Bora, Musikhuset, Train og Atlas og Voxhall. Herunder har vi samlet de bedste muligheder for spændende danseoplevelser i Aarhus, så du nemt kan navigere rundt i dem. Finder du en forestilling, der vækker din interesse, kan du markere den som favorit og nemt finde den igen under ’mine favoritter’. Du kan derudover klikke ’gå til køb’ for at gå direkte til billetkøb hos den enkelte udbyder for at sikre en billet med det samme. Ud over koncerter kan du på Kulturportalen få et overblik over koncerter, teaterforestillinger, museums- og kunstudstillinger, comedy, familieoplevelser og foredrag.

Musikhuset

BOLERO - EXTENDED

Dans

Legendariske Granhøj Dans opfører Ravels Bolero i en smuk, forlænget danseforestilling i Musikhuset.

Glæd dig til en storslået danseoplevelse, når Palle Granhøj i samarbejde med Seiko Dance Company gæster Musikhuset den13. maj 2021 og opfører Bolero - EXTENDED. 

Maurice Ravels Bolero bliver efter sigende spillet i sin fulde længde et sted i verden hvert eneste kvarter døgnet rundt. Og da værket varer 17 minutter – så sidder der et orkester et eller andet sted på kloden og spiller det netop nu.

Nu har publikum mulighed for at opleve klassikeren i en unik og forlænget version i Musikhusets Store sal, for den prisvindende koreograf Palle Granhøj har taget mesterværket under kærlig behandling og i samarbejde med Seiko Dance Company skabt én times danseforestilling, Bolero - EXTENDED. Forestillingen er allerede er inviteret til flere forskellige internationale festivaler.

Værket bliver opført i tre dele uden pauser, og på scenen kan man opleve 17 udøvende kunstnere – ni dansere og otte cellister, der i samspil med hinanden vækker Bolero til live, og med dansen i centrum løfter det til nye højder.

Vakte opstandelse blandt publikum

I dag ser vi Ravels Bolero som et genialt mesterværk, men helt anderledes var det, da Bolero første gang blev præsenteret for publikum for små 100 år siden.

Ved den allerførste opførelse i 1928 vakte Bolero en del opstandelse og værket blev af mange opfattet som moderne og uanstændigt. De mange gentagelser virkede provokerende og gav erotiske associationer, som var grænseoverskridende at overvære i en koncertsal. Der går en historie om, at en kvinde rejste sig op efter musikken og udbrød: "Det her er jo fuldstændig vanvittigt!" Og hvor Ravel så efterfølgende rejste sig og sagde: "Den dame har fuldstændig ret!"

Spansk danserytme

Bolero er egentlig en spansk danserytme og i Ravels stykke er det ikke kun rytmen, der er spansk. Også de to melodier, der snor sig gennem musikken er i stil med musikken fra det eksotiske Andalusien.
Hovedtemaet bliver gentaget 18 gange, hvilket datidens psykologer i øvrigt mente, var et bevis på at Ravel led af Alzheimer's da han skrev Bolero.

I næsten hele stykket består baslinien udelukkende af to toner. Og under hele forløbet fører lilletrommen an i en gentagen bolerorytme, der virker som en æggende og farlig understrøm. Imens stiger orkestrets volumen fra det helt spæde til et svulmende, eksplosivt udbrud, der ved slutningen bringer udviklingen op på et helt uventet plan.

Der venter også en helt særlig finale for publikum i Palle Granhøjs forlængede version af Bolero. Glæd dig til en helt særlig oplevelse.

Musikhuset

Familiedans og -teater

Dans

Teaterhuset Filuren åbner den sidste lørdag i hver måned dørene op for teater- og dansearrangementer med fysisk leg for børn og deres forældre. Gennem en guidet ramme vil teater- og danseformidler Eva Damholt eller Helene Brøndsted lede et improviseret event, hvor børn og forældre er medskabere af legen. Kom og vær aktive sammen! Vi kommer måske på besøg i Zoo, dykker ned i vandet, eller hvem ved... Måske ender vi på månen!

Kom hvis jeres familie elsker at lave noget aktivt sammen og er med på at bruge krop, stemme og fantasi; bare fordi det er sjovt. Kom i komfortabelt tøj og strømpesokker og medbring egen drikkedunk. Hold øje med de enkelte lørdages workshopleder og om det er dans eller teater på Facebook og på filuren.dk

OBS! Vi anbefaler at være én voksen pr. barn. Det sikrer alle den bedste oplevelse, da man kun har kontakt med eget barn, og der er mange oplevelser, som kræver samarbejde.

OBS! Der skal være minimum 5 tilmeldinger, før arrangementet afholdes.

 

Undervisere Eva Damholt eller Helene Brøndsted.

 

Vi passer godt på dig i Musikhuset

Vi lever i en særlig tid, der gør det ekstra vigtigt, at vi passer godt på hinanden. Klik her og læs mere om, hvad vi gør for at passe på dig og vores andre gæster.

Musikhuset

Outwitting The Devil

Dans

Verdenskendt koreograf gæster Musikhuset med anmelderrost forestilling om sagnkongen Gilgamesh.

Kylie Minogue, Juliette Binoche og Florence and the Machine. Det er bare nogle af de kunstnere, den verdenskendte og prisbelønnede instruktør, danser og koreograf Akram Khan har samarbejdet med.

Han er kendt for at have instrueret en del af den smukke åbningsceremoni til de Olympiske Lege i London i 2012, og siden han oprettede Akram Khan Company i 2000, har gruppen opnået stor international anerkendelse og kunstnerisk succes for deres modige og nytænkende forestillinger.

Forførende smuk dansefortælling

Forestillingen Outwitting the Devil er en gribende og visuelt smuk dansefortælling om livet, døden, venskab og håb, inspireret af den ældgamle myte om Kong Gilgamesh fra Oldtidens Østen.

På scenen kan publikum opleve performere fra hele verden. De er mellem 25 og 68 år og utroligt dygtige og meget forskellige, idet de har baggrund i så forskellige dansestilarter som bharata natyam, moderne dans og hip-hop.

Myten om Kong Gilgamesh

Gilgamesh var ifølge fortællingen en kæmpe på 5,5 meter. Han var en tredjedel gud, konge over byen Uruk i datidens Mesopotamien (nutidens Irak), og ingen kunne måle sig med ham i skønhed og styrke. Historien om ham er inspireret af en virkelig konge, som man mener, har levet for næsten 5000 år siden. Den er nedskrevet på 4000 år gamle lertavler og er regnet for verdenslitteraturens ældste hovedværk. For nylig fandt man endnu et fragment af lertavlerne, og det har inspireret Akram Khan’s nye forestilling Outwitting the Devil.

ILT Festival

Danseforestillingen er en del af ILT Festival, der trækker noget af det bedste og mest spektakulære scenekunst fra hele verden til Aarhus. ILT byder på oplevelser og overraskelser for alle i både teatersale og på gadeplan. Oplev alt fra til fysisk teater til installationer, musik- og teaterkoncerter, dans, dukketeater og storslåede udendørs gadeforestillinger.

Festivalen finder sted den 27. - 30. maj 2021 og er arrangeret af Aarhus Teater, Teatret Svalegangen og Teatret Gruppe 38 i samarbejde med Musikhuset Aarhus, Bora Bora, Teater Katapult, Teater Refleksion, Teaterhuset Filuren og Åbne Scene/Godsbanen.

Læs mere om festivalen her: Internationalt levende teater i Aarhus (iltfestival.dk)

Musikhuset

Kirstine Hastrup & Flamencolegenderne

Dans

Oplev en række af flamencoens store kunstnere i et usædvanligt møde med den danske sangskat i Musikhuset. 

I den danske sangtradition findes uventede fællestræk med den levende andalusiske flamencokultur. ”Kirstine Hastrup & Flamencolegenderne” sætter to musikkulturer sammen, der på den ene side rummer ligheder og på den anden side repræsenterer store modsætninger. 

Koncertens spanske flamencokunstnere er repræsentanter for det højeste kunstneriske niveau, og mødet med Rasmus Dissing, guitarist Nikolaj Rosengreen og flamencodanser Kirstine Hastrup, sætter det indadvendte nordiske overfor det udadvendte sydspanske.
Samtidig byder koncerten også på den autentiske flamenco som den leves og opleves i de andalusiske byer Jerez de la Frontera og Sevilla, hvor flamencoen er en integreret og uadskillelig del af dagliglivet. 

”Kirstine Hastrup & Flamencolegenderne” er en fejring af den danske danser Kirstine Hastrups officielle udnævnelse som flamencoambassadør af Jerez de la Frontera – flamencokulturens vugge. Udhævelsen kom bl.a. på baggrund af Kirstine Hastrups kulturbyprojekt i 2017 hvor Povl Dissing mødte og samarbejdede med koncertens spanske kunstnere i Sevilla og Jerez. Denne aften overtager Povl Dissings søn, sangeren Rasmus Dissing, sin fars plads på scenen.

Linket viser Rasmus Dissing, Eugenio Iglesias, Nikolaj Rosengreen, Manuela Vargas og Kirstine Hastrup m.fl. under en koncert i Helsingør Theater i Den Gamle By, juli 2017.
https://www.youtube.com/watch?v=xIAHKsk8IlA

Jose Suarez ”El Torombo” ses her først i klippet sammen med Farruquito og familie
https://www.youtube.com/watch?v=B09U8WDgiYc

Medvirkende:
Jose Suarez ”El Torombo”
Eugenio Iglesias
Manuela Vargas
Ricardo Piñero Martín
Rasmus Dissing
Nikolaj Rosengreen
Kirstine Hastrup
Plus special guests

Musikhuset

Flamenco de Sevilla

Dans

Glæd dig til forførende flamencoaften med dragende dans og udtryksfuld musik i Musikhuset.

Ægte flamenco stemning vil sprede sig i Musikhusets Lille sal, når Flamenco de Sevilla går på scenen med den prisvindende flamenco-danserinde Lakshmi Basile, også kaldet ”La Chimi” i centrum.

Truppen har i årenes løb fået masser af ros. Blandt andet har Jyske Vestkystens anmelder kaldt forestillingen for "Et brag af et show".

Forførende flamenco

Publikum kan roligt glæde sig, når Musikhuset endnu engang byder indenfor til en smuk koncert med sprudlende og frisk flamenco-dans i den traditionelle form.  Dansen kommer i fokus, men samtidig er der også givet plads til sangere og guitarist på solistpladsen.

Flamenco de Sevilla præsenterer en bred vifte af flamencoens mangfoldige stilarter, udtryk og farver, former og følelser og masser af energi, passion og temperament.

Danser i verdensklasse

Flamencodanseren Lakshmi Basile ”La Chimi” har gennem flere år været fastansat på et af Sevillas anerkendte tablaos El Palacio Andaluz og ved flere lejligheder optrådt til Bianal de arte Flamenco (Sevilla), som er den største internationale flamencofestival i verden. I sin tid som danser har hun vundet adskillige præmier for sin forførende og overbevisende flamencodans.

Du kan opleve den dygtige Juan Murube folde sin sangstemme ud på scenen. Han er en ung sanger med stort talent, og han blev i 2010 inviteret til at arbejde med Manuel de Paula, en af flamencoens "grand old men".

Flamenco de Sevilla har flere gange turneret i Danmark siden marts 2011 og forført det danske flamencopublikum med sin varme og smukke dans.

Lineup:

La Chimi: dans
Juan Murube - Gustavo Rey: sang
Poul Jacek Knudsen: guitar
Anders Pedersen: cajon

Teatret Gruppe 38

Hvad er det?

Dans

En hyldest til nysgerrigheden – for de små og deres voksne Nysgerrigheden er den absolut største drivkraft, når det lille barn skal lære verden at kende. En drift, der kan vare hele livet, og blive ved med at gøre os klogere, hvis vi lader den få plads. Med bevægelse og dans udforsker Hvad er det? både kroppen og rummet – uden at tage noget for givet. https://vimeo.com/477971394 Voksne uden børn er naturligvis velkomne.  

Musikhuset

7SENSES

Dans

Den prisvindende dansk/spanske Selene Muñoz præsenterer danse og musikforestilling 7SENSES. Oplev performere i verdensklasse og bliv taget med på en unik rejse gennem syv af menneskets vigtigste sanser. En forførende kombination af danseudtryk og stilarter.

Flamenco, moderne dans og neo klassisk ballet i en rørende forestilling, hvor danser og koreograf Selene Muñoz kan opleves sammen med den mandlige danser Sebastian Haynes kendt fra Den Kongelige Danske Ballet og Nederlands Dans Theater.

Musikken er skabt og fremført af bassist Jesper Thorn, percussionist Mathias Friis Hansen og saxofonist/vokalist Karen Duelund Guastavino. En fusion mellem rytmisk og ny klassisk musik med vibrerende flamenco og elektroniske elementer. Elegant og æstetisk scenografi og kostumer af By Luna Design.

Medvirkende:

Dansere Selene Muñoz og Sebastian Haynes.
Musikere Mathias Friis-Hansen, Karen Duelund Guastavino og Jesper Thorn.

Musikhuset

Sirene

Dans

Dansk Danseteater gæster Musikhuset med anmelderrost danseforestilling. 

En mytisk danseforestilling inspireret af Sirenerne fra Homers epos, Odysseen

Efter et par år på verdensturné til nogle af de mest prestigefulde spillesteder og festivaler indenfor moderne dans og ballet heriblandt The Joyce Theatre i New York, The International Ballet Festival i Havana og Stavros Niarchos Foundation Cultural Center i Athen er Sirene vendt hjem. Danseforestillingen er blevet forrygende modtaget af såvel anmeldere som publikum verden over, og nu er tiden endelig kommet til en dansk opsætning, hvilket også mange danske publikummer har efterlyst.

SIRENE modtog Villanueva-prisen for bedste udenlandske forestilling i Havana, Cuba 2018.

Forestillingen er inspireret af de græske mytologiske væsener, der med sang lokker sømænd til at kaste sig i havet. Kun Ulysses formår i følge myten at modstå og overleve Sirenerne ved at give sin besætning voks i ørene og binde sig selv til masten på sit skib. Værket danses til smukke toner af mesterkomponisten Franz Schubert og svenske Stefan Levin.

Sirene er koreograferet af den prisvindende svenske koreograf og filmskaber Pontus Lidberg, som tidligere har skabt værker til Opéra national de Paris, New York City Ballet m.fl. og er kendt for at skabe banebrydende danseforestillinger med et snert af både poesi og magisk realisme. Det er essentielt for Lidberg, at hans værker spejler vores samtid, og at værkerne tager afsæt i vores indre følelsesliv.

Forestillingen genfortæller ikke myten, men tager afsæt i de psykologiske temaer om ensomhed og længsel, der ikke bliver indfriet og bliver drivkraften og kilden til kreativitet.

Musikhuset

Nøddeknækkeren

Dans

Se Nøddeknækkeren gratis hjemme i stuen

Helt ekstraordinært får du nu mulighed for at opleve Den Kongelige Ballet opføre den eventyrlige juleklassiker hjemme i stuen. Vi håber, det kan være et lille plaster på såret, når nu du i år alligevel ikke får mulighed for at opleve Nøddeknækeren live i Musikhusets Store sal.

Klik her for at få adgang til forestillingen via Det Kongelige Teaters hjemmeside.

-----------------------------------------------------------------------

Dans julen ind i selskab med hele familien og Den Kongelige Ballet.

Det bliver ikke rigtig jul uden George Balanchines Nøddeknækkeren - balletten som på tværs af generationer appellerer til alle os, som elsker jul.

Der er fuld garanti for øjeblikkelig julestemning, når Nøddeknækkeren går over scenen i Store sal. George Balanchines populære ballet har siden 1954 fortryllet børn og voksne verden over, og i Musikhuset bliver det ikke rigtig jul, før nøddeknækkeren bliver vakt til live.

Eventyrlig balletklassiker

Marie får den mest fantastiske nøddeknækker i julegave af sin gudfar Drosselmeier, og ved midnat tager den hende med på en magisk rejse til det fortryllede og fortryllende slaraffenland, hvor alt kan ske. Fantasien og poesien kender ingen grænser, når Marie på sin færd møder dansende snefnug og valsende blomster, iskolde snedronninger og varmblodige sukkerfeer, frække mus, kinesere, arabere, marcipanhyrdinder og mange, mange andre.

Det forunderlige og sælsomme eventyr om den gådefulde nøddeknækker blev oprindeligt skrevet af den excentriske, tyske forfatter E.T.A. Hoffmann i 1816. I 1892 komponerede Tjajkovskij sin ikoniske musik til fortællingen, og den er med sine mange genkendelige, iørefaldende og fantasifulde temaer i dag et af de mest elskede værker i musikhistorien.

Nøddeknækkeren er blandt ballettens største klassikere, og i George Balanchines mesterlige version er der skruet helt op for trylleriet og eventyret. Det er en rigtig familieforestilling, der er det bedste startskud til årets hyggeligste fest.

Koreografi: George Balanchine
Musik: Peter Tjajkovski
Scenografi og kostumer: Anthony Ward
Lysdesign: Anders Poll

Anbefales fra 9 år.

Vi passer godt på dig i Musikhuset

Vi lever i en særlig tid, der gør det ekstra vigtigt, at vi passer godt på hinanden. Klik her og læs mere om, hvad vi gør for at passe på dig og vores andre gæster.

Musikhuset

Sylfiden

Dans

En af verdens ældste balletter får nyt liv. Nikolaj Hübbe, Anja Vang Kragh og Mia Stensgaard har sammen skabt et svævende og magisk univers, hvor den skønne Sylfide lever. Kan man stikke af fra sin kommende brud lige inden brylluppet, fordi man brat forelsker sig i et overjordisk væsen? Det kan James, for da den smukke sylfide puster blidt til ham, kan han bare ikke lade være.

Da August Bournonville koreograferede Sylfiden i 1836, ramte han lige ned i tidsånden. Sylfider er kvindelige, bevingede luftvæsner, der oser af poesi og farlighed, og lige netop den eksotiske natur og det æteriske kvindeideal var noget, man sværmede for i den romantiske periode. I de borgerlige, trygge rammer kunne man drømme sig væk og forestille sig alle de uimodståelige muligheder, der måske fandtes ikke langt fra ens kedelige hverdag, hvis man altså lige turde at begive sig afsted.

Selv om Sylfiden snart er 200 år gammel, har den stadig en aktualitet, der fascinerer os i dag. Dramaet om James, den skønne, lokkende sylfide og den onde heks Madge er en tidløs, moralsk fabel om splittelsen mellem fornuft og følelse, og balletten spænder over et væld af forskellige stemninger omsat til dans.

I denne helt nye version vender Nikolaj Hübbe i samarbejde med det scenografiske powerpar Anja Vang Kragh og Mia Stensgaard tilbage til eventyret i fortællingen. De tre beretter sammen historien i et svævende og magisk univers, hvor James’ lysende drømmesyn er omdrejningspunktet.

Musikhuset

Svanesøen

Dans

Svanesøen
Den russiske nationalballet fra Moskva

En eventyrlig handling, smukke kostumer, medrivende musik og dans, leveret af dygtige balletdansere fra Rusland. Det er Svanesøen, som vi elsker den. Med musikken til Svanesøen begejstrede Tjajkovskij i 1877 både datidens balletpublikummet og de klassiske musikelskere. Russisk ballet, og fremfor alt Svanesøen, kendetegnes ved at lade følelserne komme til udtryk uden at spilde et enkelt ord, trin eller tone. I den klassiske iscenesættelsen bliver musik og dans i fællesskab til ét sprog, som alle umiddelbart forstår.

Den Russiske Nationalballet fra Moskva har bl.a solister med fra Moskvas Bolsjoj Ballet, og har haft stor international succes. Med over 30 dansere på scenen vil man opleve en flot opsætning af Svanesøen, som den oprindelig var tænkt. En opsætning der har sikret balletten sin popularitet 140 år efter premieren i Moskva.

Bag kompagniet sta°r tidligere Bolshoi-danser Sergei Radchenko sammen med Elena Radchenko - ogsa° solist fra Bolshoi og fra Kirov, hvor ”Svanesøen” oprindeligt stammer fra. De turnerer flittigt over hele verden med kompagniet.

Anmeldelse 4 stjerner ”kultur nordjyske Anne Matte Buch. ”netop disse kendte Svanesøens markører sad lige i skabet denne her dag. Sjældent har man set sa° flotte fouetteer eller fire knivskarpe svaneunger pa° rad. Det var der, vi holdt vejret og mærkede suset. Der, hvor det sta°r klart, hvor vanskelig en kunst ballet er. ”
”I opsætningen her ville det være en katastrofe, hvis ikke Odette/Odile leverede alt, hvad man kunne ønske sig og mere til, og det gjorde ga°rsdagens solist pa° et ni- veau, som er sjældent, og som alene gjorde forestillingen værd at se i sig selv. ”

Arrangør: PS Production Aps

Varighed: 2 timer. Bemærk, sluttidspunktet kan variere.