X
Moesgaard Museum

Foredrag: Efter udbruddet

Foredrag

Kom til et spændende foredrag, når professor i arkæologi, Felix Riede, og antropolog, Anders Emil Rasmussen, præsenterer, hvad arkæologien og antropologien fortæller om vulkaners påvirkning af mennesker og samfund. Foredraget foregår den 8. januar kl. 19.00 i auditoriet på Moesgaard.

På baggrund af den nyeste forskning, vil Felix Riede fortælle, hvor vulkanudbrud har sat deres spor i Nordens kulturhistorie i hhv. stenalderen, bronzealderen og jernalderen.

Norden er ikke ligefrem det første sted, vi tænker på, når vi tænker vulkanudbrud, men også her kan vi ved hjælp af geologiske og arkæologiske kilder efterspore forhistoriske vulkanudbruds effekter på klima, miljø og samfund.

Baseret på eget feltarbejde blandt folk i Rabaul og andre steder i Papua Ny Guinea, forklarer Anders Emil Rasmussen et nutidigt eksempel på sociale og økonomiske eftervirkninger af vulkanudbrud.

Rabaul var en tilbagelænet musik-by i stillehavsstaten Papua Ny Guinea, da en vulkan af samme type som Vesuv dækkede den med aske i 1994. Befolkningen mistede deres ejendele, deres huse og den jord, som hele deres eksistens baserede sig på. Men efter udbruddets første eftereffekter og forflytningen af befolkningen med en omfordeling af landrettigheder, blev der plads til forandringer, der havde været undervejs længe.

Hvornår: Onsdag 8. januar 2020 kl. 19.00-20.00
Pris: 150 kr. (Klub Moesgaard: 100 kr.)
KØB BILLET

 

X