X
Kvindemuseet

UDSOLGT-#METOO & MACHOKULTUR – Foredrag og debat v. kønsforsker Christian Groes

Foredrag

Hvis vi skal forstå machokulturen, der fører til sexisme og krænkelser på arbejdspladsen og i andre dele af samfundet, er tiden kommet til at tale om mænd, magt og maskulinitet. 

Christian Groes skitserer i sit foredrag, hvordan den dominerende mandekultur skabes i hierarkier mellem mænd. Han vil fortælle om sit eget begreb ‘filogyne maskuliniteter’, der peger på alternative måder at være mand på, der aktivt udfordrer machokulturen. For Groes er det altafgørende, at metoo-bevægelsen fører til synlige konsekvenser for de magtmænd, der misbruger deres privilegier til at krænke kvinder. Han argumenterer for, at sexismen og krænkelserne har så dybe rødder i magtstrukturen, at der skal radikale metoder til at udfordre den.

“Jeg tror først det er, når machokulturen og mandehierarkiet rystes i sin grundvold, at der sker reelle adfærdsændringer. Det er først når vi som samfund viser, at krænkelser har konsekvenser for magtmænd i toppen af samfundet, at de mænd jeg kalder seriekrænkere bliver bange, og at mænd længere nede i hierarkiet i alle andre dele af samfundet forstår at disse mænd ikke er idoler og at deres machokultur ikke kan kopieres uden, at det går ud over ens status og omdømme. Det kræver en særlig indsats både fra mænd, der bidrager til at udfordre kulturen og irettesætte machomænd og fra kvinder, der viser solidaritet med andre kvinder og bruger den kollektive magt mod sexismen. Og flytter skammen fra ofrene til krænkerne.

STED: Byrådssalen på Kvindemuseet

PRIS: 75 kr. / 60 kr. for studerende (gratis for medlemmer af KLUB Kvindemuseet)

Tilmelding nødvendig via: kontakt@kvindemuseet.dk

COVID-19: Vi følger de gældende retningslinjer

Christian Groes er uddannet antropolog fra Københavns Universitet og fik sin ph.d.-grad i 2011 fra Afdeling for Medicinsk Kønsforskning, Institut for Folkesundhedsvidenskab, ligeledes ved Københavns Universitet. Under ph.d.-studiet var Groes bl.a. gæsteforsker på Columbia University og udførte feltarbejde i Mozambiques hovedstad Maputo. Ph.d.-projektet omhandlede hiv-forebyggelse, køn og sikker sex blandt unge i landet. Christian Groes har udgivet en række videnskabelige artikler i internationalt anerkendte tidsskrifter, herunder i American Ethnologist, Men and Masculinities, Journal of the Royal Anthropological Institute og Antropological Theory.

https://kvindemuseet.dk/kalender/metoo-machokultur-foredrag-og-debat-v-konsforsker-christian-groes/

X