X
Moesgaard Museum

Foredrag: 800 år med dannebrog.

Foredrag

Sagnet siger, at Dannebrog faldt ned fra himlen i 1219 under slaget ved Lyndanise i Estland. Kongen og adelen tog flaget til sig i middelalderen og renæssancen, og i 1800’erne blev flaget også folkeeje. Siden har flaget haft stor betydning i praktisk talt alle dele af det danske samfund, og danskerne elsker i dag at hive flaget frem ved selv den mindste lejlighed.

Moesgaard Museum byder Valdemarsdag lørdag den 15. juni på et foredrag, der med afsæt i nutiden giver en tour de force i historien om Dannebrog. De fleste danskere fortæller og genfortæller med glæde myten om det himmelfaldne Dannebrog. Men historien, som den bliver fortalt i dag, tog i virkeligheden sin form i løbet af 1500-tallet og er fyldt med myter og kuriøse detaljer.

Det er historiker Kasper H. Andersen, Ph.d. ved Moesgaard Museum og ekspert i dansk identitetshistorie, herunder Dannebrogs historie og betydning siden middelalderen, som vil gøre foredragsdeltagere klogere på historien om Dannebrog. Kasper H. Andersen har bl.a. forsket i Dannebrogs historie, og han er også en af de eksperter, man kan se og lytte til på ekspertskærme i museets middelalderudstilling.

Hvornår faldt Dannebrog ned fra himlen?

I foredraget kommer Kasper H. Andersen både ind på myter og fakta. For faldt Dannebrog virkelig ned fra himlen i 1219?

"I de ældste fremstillinger af sagnet om Dannebrog, to historieværker fra 1520'erne skrevet af henholdsvis Christiern Pedersen og Peder Olsen, omtales det, at Dannebrog faldt ned fra himlen under et slag ved Fellin i Sakala i det centrale Estland i 1208. Det ser ikke ud til, at de har skrevet af efter hinanden, og Peder Olsen kan da også citere en ældre kilde på latin for sagen. Sagnet hører altså rettelig hjemme i 1208, hvor den guddommelige fane skulle være dalet ned over den danske hær. Selv om flaget næppe kom fra Gud, er der den kerne af sandhed i sagnet, at Dannebrog med sit hvide kors på rød bund er et korsfarerbanner og har sin oprindelse i korstog i Østersø området i begyndelsen af 1200-tallet. Det skulle være et særligt tilfælde, hvis slaget ved Fellin i 1208 også fandt sted den 15. juni, så nu må vi nok nøjes med at fejre de nævnte udslag af dansk middelalderlig imperialisme og religiøs fundamentalisme i Østersø området på Valdemarsdagen den 15. juni", forklarer Kasper H. Andersen.

Hvornår: 15. juni kl. 14.00 – 14.45
Sted: Auditoriet på Moesgaard Museum.
Pris: 50 kr.
Køb billet til foredraget

X