X
Musikhuset

Gandhi Revisited

Koncert

Gandhi Revisited genbesøger en af det 21.århundredes vigtigste politiske og filosofiske personligheder i en storladen dramatisk musikalsk rejse. Vi kommer hele det musikalske kompas rundt fra det intense, følelsesmæssige og spirituelt fortættede udtryk til det expressive, groovy og kraftfulde.

Gandhi Revisited er skabt af Lars Møller, som de seneste år har etableret sig som en af Danmarks mest internationalt profilerede projektskabere. Han har skabt det musikalske værk særligt til NDR big band (Hamborg) og trompetisten Palle Mikkelborg. Værket kaster lyst over Gandhis betydning for undertrykte folk og nationers ikke-voldelige kamp for selvstændighed og for menneskelig værdighed.

Musikken er en spejling af Gandhis inkluderende udsyn, som understregede, hvordan vi kan lade os berige af andre kulturelle udsyn. Som hindu evnede han selv at lade sig inspirere af vestlig religiøsitet og menneskesyn og bragte desuden en række af den indiske kulturs kvaliteter ind i den vestlige kultur.

Musikprojekt med mange facetter

Et centralt tema i Gandhi Revisited er Durga, der i indiske kultur både repræsenterer en kvindelig krigsgud og den romantiske og melodiske musikgenre Raga. Dobbeltheden mellem kampen og det spirituelt ophøjede gennemstrømmer Møllers musik.

Samtidig trækker musikken en tråd til 1960'ernes USA, hvor datidens førende jazzmusikere musikalsk var stærkt indisk inspirerede. Gandhis tanker var også en af grundpillerne i Martin Luther Kings og den amerikanske borgerettighedsbevægelses visioner for menneskelig frigørelse.

Internationalt anerkendte musikere

Det er noget af et scoop af få NDR Big Band - et af Nordeuropas mest veletablerede store jazz orkestre - til Aarhus. Sammen med de største internationale stjerner har NDR præsenteret et overflødighedshorn af kunstneriske og formidlingsmæssige topprojekter med en utrolig gennemslagskraft.

Lars Møller har som saxofonist, komponist og dirigent igennem 30 år haft et internationalt virke inden for jazzen. Hans alsidige virke inkluderer desuden rollen som orkesterchef for Aarhus Jazz Orchestra i perioden 2012 til 2015. Lars Møller er grundlægger af organisationen Global Jazz Explorer Institute, der igennem forskellige projekter udforsker verdens musikkulturer. I Gandhi Revisited udfolder han sin globale musikforståelse med fokus på Indien, som siden 90'erne har været hans andet hjemland. 

Trompetisten Palle Mikkelborg er dansk jazz's "Grand Old Man". Hans lange musikalske karriere har været præget af den største musikalske integritet, indsigt og udsyn. Hans værk Aura med Miles Davis er et hovedværk i jazzen, og er også en underliggende inspirationskilde for Gandhi Revisited.

Koncerten er arrangeret i samarbejde med Kulturmødet på Mors og med støtte fra blandt andre Initiativpuljen i Aarhus.

Varighed: 1 time og 15 minutter. Bemærk at sluttidspunktet kan variere.

Arrangør: Musikhuset

X