X
Musikhuset

Fra Moldau til Manhattan

Koncert

Fra Moldau til Manhattan

Denne koncert byder på en af de store klassikere, Gershwins Rhapsody in Blue, som forener jazzens energi og ”blå” toner med symfoniens klangverden. Værket er en koncert for klaver og orkester, og solistpartiet spilles af den herboende armenske topsolist Marianna Shirinyan, femdobbelt prisvinder ved ARD International Music Competition.

Programmet udfolder sig som en musikalsk rejse, hvor hvert stykke rummer en fortælling. Det starter i de tjekkiske skove, hvor floden Moldau har sit udspring. Flodens løb gennem skiftende landskaber er mesterligt illustreret i stykket ”Moldau” af komponisten Smetana. Derefter går turen tværs over Atlanten, hvor der først gøres holdt i England. Her møder vi kvindeskikkelsen ”Jane Eyre”, en figur fra Charlotte Brontës roman af samme navn, hvis skæbne skildres gennem tre smukke musikalske temaer. Musikken er skrevet af den legendariske komponist John Williams, der er født og uddannet i New York, og som har skrevet musik til et utal af film bl.a. Star Wars og Schindlers Liste.

På Manhattan møder vi George Gerswhin og hans Rhapsody in Blue, som rummer fortællingen om den afroamerikanske musiks gennembrud ind i den klassiske musiks verden i 1920erne. Bernsteins West Side Story er en amerikansk parafrase over Romeo og Julie fortællingen, her med navnene Tony og Maria, som foregår i et bandemiljø på Upper Manhattan. Her skildres hovedpersonerne, banderne og deres interaktion i Bernsteins originale, energiske og medrivende tonesprog.

X