X
Godsbanen

Harvesting The Sun

“For nu at sammenligne mennesker med hvedekorn. For i enhver person som er sund og naturlig, findes kraften til at spire ligesom i et hvedekorn. Og således er det naturlige liv, spiring. Det, kraften til at spire.”

Brev 574, skrevet af Vincent Van Gogh til sin søster, Willemien Van Gogh, oktober 1887
Billedkunstner, Johanne Lykke, der er uddannet fra Det Jyske Kunstakademi i 2015, udstiller projektet “Harvesting The Sun” hele august måned i Godsbanens store foyer.

August danner traditionelt ramme for en vigtig begivenhed i landbrugskulturen, nemlig høsten, hvorfor måneden kaldtes for høstmåned på gammelt dansk. Igennem menneskets historie har høsten dannet grundlag for forskellige ritualer og fejringer. Høsten har også været et vigtigt motiv i kunsthistorien og i den danske salmetradition. Med teknologiens og samfundets udvikling, lever de fleste danskere dog ikke længere tæt på høsten. Selvom vi har distanceret os fra høsttiden, så er den stadig en del af naturens gang, og vi høster, det vi har sået - på marken som i livet.

Menneskets forhold til naturen er et centralt tema i Lykkes kunstneriske praksis, der søger sammenhænge mellem det sublime i naturen og i maleriet. Med høsten som overordnet ramme, arbejder hun i denne udstilling med at skabe en dialog mellem landskabet og det abstrakte maleri.

“Harvesting The Sun” består af fem monumentale akvarel- og gouachemalerier på papir. På udstillingens længste betonvæg hænger fire horisontale malerier af 4,5 meter x 1,5 meter hver. Disse såkaldte “Color Samples” består af gentagelser af farverige, dynamiske streger på hvidt akvarelpapir. Lykke er optaget af relationer mellem farver. Hver farvestreg er en komponent, der i kraft af de øvrige farvestreger tilsammen danner en større helhed - et helt landskab.

Modsatte betonvæg præsenterer akvarellen, “How The Sun Rose”, som måler 5 meter x 2 meter. På det store stykke papir flyder vandige, farveflader ud i hinanden, som skiftevis opbygger og nedbryder idéen om et høstlandskab. Værket er et monumentalt abstrakt udsagn, der peger på en romantisk og måske åndelig forbindelse til solen og landskabet.

Den 30. august kl 16.00-17.00 vil et yoga-event finde sted blandt udstillingens værker. Her kan besøgende tage del i en guidet yogatime under ledelse af instruktør, Anna Frida Vind Andersen. Oplev samspillet mellem udstillingens værker og yogaens fysiske og mentale virkning igennem blide stræk og vejrtrækningsøvelser. Deltagelse er gratis og kræver ingen tidligere yogaerfaring. Egen yogamåtte skal medbringes.

X