Opera i Aarhus

Hver uge kan du i Aarhus opleve et væld af operakoncerter i blandt andet Den Jyske Opera og Musikhuset Aarhus. Operaen er Jyllands ældste af sin slags og opfører hvert år mere end 100 koncerter for enhver smag. Her er noget for operaverdens både indviede og uindviede i alle aldre. Alt lige fra innovative, romantiske solistensembler på engelsk til traditionelle, episke operaer på italiensk. Find en opera for dig selv, eller udforsk en klassisk genre med hele familien. Finder du en opera, der vækker din interesse, kan du markere den som favorit og nemt finde den igen under ’mine favoritter’. Du kan derudover klikke ’gå til køb’ for at gå direkte til billetkøb hos den enkelte koncertudbyder for at sikre en billet med det samme. Ud over operaer kan du på Kulturportalen få et overblik over andre koncerter, teaterforestillinger, museums- og kunstudstillinger, comedyshows, familieoplevelser og foredrag.

Musikhuset

Skæbneklange

Klassisk og opera

Fortidens musikalske højdepunkter – og fremtidens: En elsket klassiker mødes med et splinternyt værk af Aarhus Symfoniorkesters huskomponist.

Allan Gravgaard Madsen har skabt en vibrerende og levende concerto grosso ud af klangfarver, rum, toner og form. Hans musik knytter an til både hans egen og musikernes personlige historie, tvivl, styrker og sårbarhed. Koncerten er nemlig skabt i nært samarbejde med musikerne i JACK Quartet, som er intet mindre end nogle af verdens største kapaciteter inden for ny musik. Det er derfor en stor fornøjelse at kunne præsentere dem som solister sammen med symfoniorkestret i Symfonisk Sal.

Vi runder koncerten af med en symfoni, der knap nok behøver en introduktion: Beethovens skæbnesymfoni er ikonisk. Den store symfoni starter i mørk mol og slutter i triumferende, lysende dur. ”Glæde følger sorg, solskin følger regn,” sagde Beethoven. Det bliver en koncert, hvor det lavmælte bliver sat overfor det storslåede – og fortiden sat overfor nutiden.

Concerto Grosso er bestilt af Aarhus Symfoniorkester med støtte fra Statens Kunstfonds Legatudvalg for Musik, Dansk Komponistforening og KODA Kultur.

Dirigent
Ryan Bancroft

Solister
JACK Quartet

Værker
G. Verdi
Ouverture til Skæbnens magt

A. G. Madsen
Concerto Grosso (uropførelse)

L. v. Beethoven
Symfoni nr. 5, ”Skæbnesymfonien”

Arrangør: Aarhus Symfoniorkester

Musikhuset

Skæbnesymfonien

Klassisk og opera

En symfoni man ikke kommer udenom. Den klassiske musiks mest berømte begyndelse er også indgangen til en uforglemmelig rejse med Aarhus Symfoniorkester gennem de største følelser.

Skæbnens slag. De allermest ikoniske toner i musikhistorien: Alle kender starten på Beethovens ”Skæbnesymfoni”. Men begyndelsen er ikke den eneste grund til berømmelsen: Symfonien rummer ganske enkelt noget af det mest medrivende musik, der er skrevet. Triumferende temaer, heroiske messingfanfarer og storslåede strygerpassager gør symfonien til musik af den slags, der gør det svært at sidde stille i koncertsalen.

Det er med andre ord en mageløs symfoni. Faktisk kan vi ikke forestille os en bedre start på weekenden: Beethovens Skæbnesymfoni er simpelthen musik af den slags, som man aldrig glemmer.

Fyraftenskoncerten er et 45-minutters åndehul, hvor du kan slippe hverdagen og lade op til weekenden med et symfonisk mesterværk. Koncerten indledes med en kort introduktion fra scenen. Fordybelse og udelt begejstring tilskyndes. Øl, vin og vand kan tilkøbes.

Dirigent
Ryan Bancroft

Værk
L. v. Beethoven
Symfoni nr. 5, ”Skæbnesymfonien”

Arrangør: Aarhus Symfoniorkester

Musikhuset

Ringmasters

Klassisk og opera

Fra Stockholm, Sverige kommer kvartetten, der som den første ikke-amerikanske kvartet har vundet verdensmesterskaberne i Barbershop ved Barbershop Harmony Society’s International Convention i 2012: Ringmasters!

Ringmasters består af tenor/lead Rasmus Krigström, lead/tenor Jakob Stenberg, baryton Emanuel Roll og bas Didier Linder, som alle er opvokset med det bedste, den dybe svenske kortradition har at byde på. Siden kvartetten vandt verdensmesterskaberne har de optrådt i adskillige lande, heriblandt USA, Canada, Japan, Australien, New Zealand, mange lande i Europa, og nu endelig: Danmark.

De fire herrer, som hver især mestrer deres indbyrdes register, mødes i uforlignelig samklang, og leverer musikken med en energi og et glimt i øjet, som du ikke må gå glip af. Kvartettens repertoire spænder bredt; fra barbershop-klassikere til klassisk musik og sågar popmusik som f.eks. Simon and Garfunkel, the Beatles og Elvis Presley. En multifacetteret udtrykspalet understøttet af en virtuos udførelse og en desuden humoristisk indlevelse i musikken, gør Ringmasters til en kvartet af høj underholdningsværdi, selv for publikum der ikke er vant til barbershop.

Med Ringmasters vil det prisvindende aarhusianske barbershop-kor, BarbAros, medvirke til enkelte numre i løbet af koncerten.

Musikhuset

Side By Side

Klassisk og opera

Ung energi og symfonisk erfaring spiller side om side i en festlig fælleskoncert med Aarhus Symfoniorkester, der er åben for alle.

I løbet af de sidste par år har vi skabt en ny og skattet tradition, hvor Aarhus Symfoniorkester en gang om året får besøg af og spiller koncert med elever fra Aarhus Musikskole.

“Side by Side” skal forstås helt bogstaveligt, da musikskoleeleverne bliver placeret i orkestret ved siden af de professionelle musikere. At få lov til i en meget ung alder at mærke bruset fra et stort symfoniorkester – og vel at mærke selv at være med til at skabe det – er en oplevelse for livet. Og det er noget, som giver enorm inspiration og motivation til elevernes videre musikalske udvikling.

Og tag endelig ikke fejl; det er også en helt særlig oplevelse for de professionelle musikere at mærke glæden og entusiasmen hos musikskoleeleverne og at få lov til at bidrage til at hjælpe dem videre i deres liv med musikken.

I spidsen for det hele står Morten Ryelund, som med sit brændende engagement evner at få det optimale ud af alle – og at give de unge musikere en fornemmelse af, hvor langt man kan nå i fællesskab.

Dirigent
Morten Ryelund

Medvirkende
Elever fra Aarhus Musikskole

Værker
Værkerne offentliggøres i forbindelse med koncerten

Arrangør: Aarhus Symfoniorkester

Musikhuset

Over stok og stemning

Klassisk og opera

Oplev morgendagens dirigenter prøve kræfter med et Aarhus Symfoniorkester og et udfordrende repertoire.

Når man studerer musik, har man sit instrument at øve sig på. Når man er dirigentstuderende har man brug for et orkester at øve sig på, og derfor stiller landsdelsorkestrene altid op en gang om året for dirigentstuderende fra Det Kgl. Danske Musikkonservatorium.

Det er ikke ofte man får mulighed for et kig direkte ind i symfoniorkestrets maskinrum og ved selvsyn kan erfare, hvilken rolle dirigenten spiller for musikkens udtryk, følelser og dynamik – for ikke at tale om orkestrets sammenspil.

Det er en lærerig, underholdende og helt særlig oplevelse, både for de studerende og for publikum.
Koncerten præsenteres af de studerendes studielektor, den erfarne dirigent Michael Schønwandt, som også giver publikum et par ord med på vejen.

Dirigenter
Dirigentstuderende fra Det Kgl. Danske Musikkonservatorium

Medvirkende
Michael Schønwandt
konferencier

Værker
Værkerne offentliggøres i forbindelse med koncerten

Arrangør: Aarhus Symfoniorkester