Oplevelser for børn i Aarhus

Hvor går man hen, når familien i weekenden skal samles til spændende oplevelser? Det har vi svaret på. Vi har herunder samlet Aarhus’ største oplevelser for børn og hele familien, så du let kan finde frem til weekendens udflugtsmuligheder. På både ARoS, Kvindemuseet, Musikhuset, Godsbanen og mange flere er der oplevelser for børn, unge, gamle, bedsteforældre og for hele børnefamilien. Du finder både gør-det-selv-workshops, teaterforestillinger for børn, kreative værksteder og meget mere, når Aarhus’ kulturinstitutioner åbner op for kultur i børnehøjde og inviterer hele familien ind. Finder du en aktivitet, der vækker jeres interesse, kan du markere den som favorit og nemt finde den igen under ’mine favoritter’. Du kan derudover klikke ’gå til køb’ for at gå direkte til billetkøb hos den enkelte udbyder og sikre en billet med det samme. Ud over oplevelser i børnehøjde kan du på Kulturportalen få et overblik over koncerter, teaterforestillinger, museums- og kunstudstillinger, comedyshows, foredrag og andre familieoplevelser.

Kvindemuseet

Drengenes og pigernes historier

Børn

Permanent udstilling

Om børn – for både børn og voksne.

Udstillingen bygger på en række konkrete børns liv og omhandler temaer som familie, skole, børnearbejde og leg samt forskelle på piger og drenge.

I udstillingen følger man børnene rundt blandt deres genstande, og det er med til at tegne billedet af de forskellige børns liv og vilkår. Den store forandring, der er sket med barndommen i almindelighed og med forventninger til piger og drenge i særdeleshed, formidles gennem udstillingen ved at gøre historiske genstande og kildemateriale tilgængeligt specielt for børn.

Temaer i udstillingen:

Familiestørrelse og børnedødelighed

Mange børn voksede op i store søskendeflokke og det til trods for, at mange børn ikke en gang blev ét år – indtil for 100 år siden var børnedødeligheden i Danmark, som i det meste af Europa, på ca. 20 % i det første leveår især byerne, men noget lavere på landet. Det var ikke sjældent, at mødre døde i barselssengen, og mange flere børn end i dag voksede op uden deres egen mor. Døden var en nærværende del af livet, og overtro og ydmyghed over for skæbnen var ledetråde for mange handlinger. På en del malede familiebilleder fra 1700-tallet er børnene afbildet med døtrene på den ene side og sønnerne på den anden side af forældrene, og de døde søskende i hvide klæder svævende over søskendeflokken.

Børnearbejde på landet og i den tidlige industrialisering

Børn var munde, der skulle mættes, men også hænder, der kunne arbejde, så i de fleste hjem hjalp børn til fra treårsalderen. Mange børn blev (indtil for 60-70 år siden) sendt ud at tjene før 10-års alderen som vogter- eller stalddrenge og som hjælpepiger i køkkenet. I byerne fik de småjobs på fabrikkerne, og derudover kunne smådrengene tjene som bude for håndværkerne og småpigerne som hushjælp. I 14-års alderen kom stort set alle børn, som ikke tilhørte de rigeste lag, ud at tjene, pigerne som tjenestepiger, drengene som karle eller unge lærlinge. I pigernes fritid vævede, syede og broderede de klæder og linned – men hvad lavede drengene om aftenen i deres sparsomme fritid, mens pigerne strikkede og broderede?

Skolegang og børneinstitutioner

Tilbud om skolegang for drenge var udviklet længe før, det blev almindeligt at tilbyde skolegang til piger. Rundt om i de større byer blev der bygget katedralskoler for drenge, og flere klostre havde drengeskoler, mens kun få havde også undervisning for piger. Med loven om almindelig skolegang fra 1814 blev der skole for både drenge og piger i alderen syv til fjorten år. Dog forblev skævvridningen, da drenge fik adgang til overbygningerne, og først i 1903 blev der også adgang for piger på de offentlige gymnasier.

Omkring år 1900 blev der åbnet børneasyler til dagpasning af arbejderklassens enlige eller gifte mødres børn, når hun gik på arbejde – det blev forløberne for børnehaver og vuggestuer. Samtidig blev der grundlagt en række opdragelsesanstalter for store børn, som ikke opførte sig ordentligt, og forvaringshjem for børn, som var handicappede, åndssvage eller på anden vis sære og vanskelige at have i hjemmene.

I Sverige erklærede pædagog og forfatter, Ellen Key, 1900-tallet som barndommens århundrede. Dette varslede en helt ny børnepædagogik, som tog udgangspunkt i børns behov og afløste tidligere tiders tro på, at fornuft kunne bankes ind i børn.

Leg og legetøj
’Anna hun har ingen ro, før hun får sin pakke: fire alen merino til en vinterfrakke’ eller ’Peter har den gren så kær, hvorpå trommen hænger – hvad du ønsker, skal du få’. Der er flere eksempler på forskel mellem pigerne og drengene i den stadig udbredte og sungne julesang. Hvad børn fik, og hvad børn legede med i de øverste lag af samfundet, afspejlede de to køn. Piger var til flid og hjemlige sysler med dukker og tekstiler og senere hjemmets indretning og opretholdelse, mens drengene var til soldaterliv, samfundsliv og udadrettet aktivitet. Blandt almue og i byproletariatet var legetøjet mere enkelt – men også her afspejler det de to hovedspor: dukker og omsorg til pigerne, soldater og action til drengene.

I nutiden, hvor det er god tone at behandle drenge og piger ens og forvente det samme af dem, er legetøjet stadigvæk ekstremt kønsopdelt.

Klæder, krop og sport

Små drenge og små piger var i mange år klædt ens og lignede små piger – i de højere samfundslag med hvide kraver og kjoleskørter, og mange af dem også med lange krøller. Alle i søskendeflokken kunne arve og bruge det samme tøj.

Da det blev almindeligt at købe fabriksfremstillet tøj til spædbørn frem for at fremstille det selv, blev det almindeligt med lyseblåt tøj til drenge og lyserødt til piger. Klædedragtens markering af de to køn har efter fire-femårsalderen været markant så langt tilbage, som vi har billeder af børn, med drenge klædt i bukser og piger i skørter. Der var en kort ’historisk pause’ i påklædning efter køn i 1970erne, hvor alle små børn var klædt som drenge med overalls. Nu er de røde og lyse pigefarver side om side med de mørke og blå drengefarver vendt tilbage med fornyet understregning af kønskarakteren.

Pige og drengeidræt har altid været kønsopdelt – historisk har der været tale om at overvinde grænser for bevægelse, frihed og afklædthed, navnlig for piger. Den store statusforskel, hvor “livet er for kort til kvindehåndbold!”, som man sagde i 1990’erne, er, trods mange gode eksempler på dygtige fightere i pigesport, uhyre sejlivet.

Bøger og medier

Drengebogen og pigebogen var et sikkert hit i 50’erne med Jan og Puk og alle de andre – længe før begrebet kvindelitteratur blev et faktum i voksenbogen. Unisex-bøgerne var fremme allerede med ’De 5’-bøgerne og har som genre fået en gevaldig renæssance med Harry Potter.

Nutidens computerspil er mest for drenge, ikke fordi der ikke er fremstillet spil for og med piger (Pixeline f.eks.), men fordi drenge spontant vælger at bruge tid på computerspil og netsurfing alene eller i fællesskab med kammeraterne, mens piger trods lige adgang til computere ikke vælger det i samme udstrækning.

Det kunne der forskes mere i – ligesom i de andre emner om arbejde, skolegang, tøj osv. – og hvad er mere oplagt end at udforske sådanne emner sammen med børn?

http://kvindemuseet.dk/udstilling/barndom/

 

 

Musikhuset

Fejring af Kinesisk Nytår

Børn
Vi afventer en beskrivelse af dette arrangement
Musikhuset

Motor Mille & Band

Børn

I 2016 spillede Motor Mille for første gang med sit eget band. Og med en næsten udsolgt forårs- og efterårsturne´, har Motor Mille & Band nu besluttet at gentage succesen i 2019.

De seneste år, har man på Ramasjang kunne møde Motor Mille. Du kender hende måske bedst fra bl.a. Monster Busters, Cirkus Summarum og ikke mindst Ramasjang Club, hvor hun elsker at danse. Alle børn og voksne er inviteret, så kom og oplev den seje pige med de lyse fletninger lave et fantastisk show.

Showet er fyldt med sange, musik, dans, sjov og ballade. Børnene får rig mulighed for, at træde ind i dansens univers og hygge sig uden at snuble over krav og forventninger.

Bandet:
Mikkel Fisker: Bas, kor
Mads Fogt: Guitar, kor
Jens Daugaard: Kapello, trommer, kor

Varighed: 45 minutter. Bemærk, at sluttidspunktet kan variere.

Arrangør: Musikhuset

Musikhuset

Arternes Oprindelse

Børn
Vi afventer en beskrivelse af dette arrangement
Musikhuset

Sigurds Danmarkshistorie

Børn

Teaterkoncert for hele familien

Bestselleren Sigurd fortæller Danmarkshistorie er solgt i mere end 70.000 eksemplarer. Nu rejser Sigurd Barrett landet rundt med sin nye teaterkoncert, som  produceres i samarbejde med Det Kongelige Teater og instrueres af Louise Schouw. I  Sigurds vanlige humoristiske fortællestil og med masser af musik, og sangnumre, føres  børn og voksne gennem hele vores forunderlige fælles historie.   

Handlingen: Sofies far har opfundet en tidsmaskine, og ved en fejl bliver Sofie tryllet tilbage l Danmarkshistoriens begyndelse. Hun oplever istiden og stenalderfolket, hun møder Egtvedpigen, Grauballemanden, vikingerne og munkene – i guldalderen møder hun  både H.C. Andersen og Grundtvig – og efter krigen i 1864 når hun frem l den  moderne tid, hvor hun møder sine egne forfædre og dermed sin egen nære historie.  Hele tiden bygger dramaet på, om Sofie og hendes far kan genforenes. Forestillingen slutter med det åbne spørgsmål l publikum: Hvad kan vi bruge historien l, og  hvordan kan vi dele den med hinanden på tværs af generationerne?     

Aldersgruppe: 5-100 år børn, forældre og bedsteforældre 

Varighed: 1 time og 40 minutter inkl. pause 

Forfatter og komponist: Sigurd Barrett
Instrukton: Louise Schouw  Dramaturg: Miriam Frandsen   

Medvirkende:  Sigurd Barrett
Adam Ild Rohweder 
Ellinor Barrett/Dagmar Barrett 
Eskild Dohn 
Martin Klausen 
Dansere m.fl.         

Forestillingen produceres i samarbejde med det Det Kongelige Teater  

Varighed: 1 time og 40 minutter inkl. en pause. Bemærk, at sluttidspunktet kan variere.

Arrangør: Musikhuset

Den Gamle By

Gør vinterferien hyggeligere for hele familien

Børn

Hver dag i uge 7 og 8 (9. - 24. februar) kan du nyde stemningen i de små gader og deltage i indendørs aktiviteter – der er masser af sjove og lærerige oplevelser for både børn og voksne. Vi har åbent kl. 10 - 16 i hele perioden.

Musikhuset

Cirkus Krone

Børn

Cirkus Krone fortsætter traditionen med vintercirkus i Musikhuset. 

Traditionen tro gæster Cirkus Krone og hele familien Thierry igen Musikhuset Aarhus.

Efter sidste års generationsskifte, er det nu officielt med Frank Thierry ved roret.

Det blev for alvor stadfæstet på 2018’s sommerturne. Så man ikke sommerens anmelderroste forestilling, kan man se lidt om hvordan det gik på cirkuskrone.dk

Med er denne gang Leonid Beljakov - en af verdens bedste hunde dressører, som vi har ønsket at få med lige siden vi så ham første gang i Cirkus Roncalli. 

Nu er det endelig lykkedes og vi glæder os meget til at præsentere jer for ham og hans fantastiske, dygtige, 4-benede venner.

Vi ses i vinterferien 2019 - til vinterens bedste børneforestilling- I Danmarks hyggeligste familiecirkus

Varighed: 1 time. Bemærk, at sluttidspunktet kan variere.

Arrangør: Musikhuset og Cirkus Krone

Musikhuset

Junglebogen

Dans

Danseteater for hele familien.

Mowgli er alene i junglen. Adskilt fra sine forældre, efter den frygtede tiger Shere Khan dukkede op. En ulvefamilie tager ham til sig og lærer ham at overleve i junglen. Undervejs bliver Mowgli venner med bjørnen Balu og panteren Baghera, hvilket danner kimen til et eventyr af de helt store.

Det omsættes til en unik danseteaterforestilling for hele familien sat i scene af det anerkendte Deutsche Tanzkompagnie.

Junglebogen er den kendte fortælling om drengen og dyrene baseret på Rudyard Kiplings verdenskendte eventyr, der har fået en global opblomstring med blandt en stor live action filmindspilning fra sidste år. 

Arrangør: Musikhuset

Musikhuset

Flagstang Markeder

Børn

På Flagstang Markeder kan du gøre et godt kup!

Standene er meget varierede, og der sælges både næsten nyt, lettere brugt, vintage- og retrotøj, sko og smykker. Du kan også finde vintage- og retrogenstande til boligindretningen – lige fra kageruller til keramik og ofte også brugt legetøj til børnene.

Kort sagt; her er der rigtigt gode chancer for at finde enten det, du har ledt længe efter… eller det, som du ikke vidste, at du virkelig gik og manglede.

Har du "guld" i gemmerne? Kan du booke en stadeplads til det næste marked på: www.flagstang-markeder.dk

Varighed: 5 timer

Fri entré

Arrangør: Musikhuset i samarbejde med Flagstang Markeder

 

 

ARoS

Gå til kunst - kunstforløb for børn på 2.-6. klassetrin

Børn

På dette kursus skal vi både opleve originalkunsten i udstillingerne og lære gennem kunsten i ARoS Studios Vi skal tegne, male, forme, iagttage, tænke og skabe på forskellige niveauer. For både i museets særudstillinger og faste samling er der masser af Inspiration at hente, når vi selv skal arbejde kreativt. Forløbet afsluttes med en mini-fernisering.

Musikhuset

Emil fra Lønneberg

Børn

”EEEEMIL”, råber Anton Svendsen, så det runger i hele Katholt. Nu er Emil fra Lønneberg igen kommet galt afsted. ”Jeg gjorde det bare af godhed”, siger Emil, men det har far lidt svært ved at forstå, som han står dér med musefælden på storetåen. Emil er fuld af gode ideer – men det ender tit galt, og så må han en tur på værkstedet for at sidde og tænke lidt over sine gale streger, mens han snitter træmænd. Næsten 100 træmænd er det efterhånden blevet til.

Malkepigen Line er overbevist om, at Emil ender i helvede. Men Emils bedste ven, gårdskarlen Alfred og lillesøster Ida, synes begge, at Emil er god nok, præcis som han er. Og selvom mor Alma vrider sine hænder i fortvivlelse over Emils uheldige hittepåsomhed, så aner hun en kommende sognerådsformand i sin kærlige og kloge søn.

I Folketeatrets nye version af Emil fra Lønneberg er der gang i teaterlegen, når Emils hoved sidder fast i suppeterrinen; når Ida hejses op i flagstangen; når Kommandusen falder i Emils ulvefælde; når Emil holder gilde for sognets fattiglemmer, og når vi møder Tyttebær-Maja, Tumbe-Jokum, Bette-Rikke og alle de andre vidunderlige figurer fra Astrid Lindgrens fortælling om en skarnsknægt med hjertet på rette sted.

I Lønneberg holdes der både sommer- og vinterfest i denne teaterudgave, som byder på et gensyn med nogle af de mest uforglemmelige skarnsstreger, sat ind i en legende og musikalsk ramme. Georg Riedels musik fra filmene om Emil er lagt i hænderne på et hold instrumentspillende skuespillere under ledelse af den musikalske troldmand Anders Ortman, der også skabte det musikalske univers til Folketeatrets Ronja RøverdatterMio, Min Mio og Peter Pan.

I rollen som Emil ses Michael Slebsager.

Egnet for børn i alderen fem år og op.

FORFATTER: Astrid Lindgren

OVERSÆTTELSE OG BEARBEJDELSE: Ninette Mulvad

INSTRUKTION: Leiv Arne Kjøllmoen

SCENOGRAFI: Nadia Nabil

KAPELMESTER: Anders Ortman – sidder på scenen

MEDVIRKENDE: Michael Slebsager, Peder Holm Johansen, Jesper Riefensthal, Tine Gotthelf, Morten Bo Koch, Sofie Alhøj, Tine Vitkov m.fl. 

Varighed: 2 timer inkl. en pause. Bemærk, at sluttidspunktet kan variere.

Arrangør: Musikhuset

Musikhuset

Mer styr på dyr

Børn

Efter den overvældende succes 2018 med showet 'STYR PÅ DYR med Sebastian’, tager Sebastian Klein i foråret 2019 på endnu en tur rundt i hele landet med sit band. Denne gang under navnet ‘MER´ STYR PÅ DYR - nu med slange og puma!’

Talentet som TV-vært er uomtvisteligt, og Sebastian er kendt og elsket af børn i hele landet! Der vil stadig være fokus på musikken fra CD´en ‘STYR PÅ DYR’, der udkom sammen med bogen af samme navn. Og Sebastian har stadig et vaskeægte rockband med, hvor Niklas Schneidermann fra Magtens Korridorer er kapelmesteren. Showet indeholder alt det, Sebastian er kendt og elsket for: humor, viden, gøgl, trylleri, musik, sang og dans - og nu som altid i perfekt øjenhøjde med børn i alle aldre. Som sædvanligt sindsygt sjovt for børn og sjovt nok osse sjovt nok for de voksne. Denne gang med flere og nye numre - og endnu mere farligt!

Varighed: 45 minutter. Bemærk, at sluttidspunktet kan variere.

Arrangør: Musikhuset

Musikhuset

Børnedage

Børn
Vi afventer en beskrivelse af dette arrangement
ARoS

Bedsteforældredag

Børn

Tag dine BEDSTEforældre i hånden og kom en tur på ARoS. Vi indleder dagen med at kigge på kunsten i en af museets aktuelle udstillinger. Pris: 50 kr. (+ gebyr) pr. deltager/ pr. workshop - både børn og bedsteforældre skal have billet. Entré til ARoS er ikke inkluderet.

Den Gamle By

Aarhusdage

Børn

Temadage om Aarhus med rundvisninger, foredrag og aktiviteter for voksne og børn.

Musikhuset

Vitello

Børn

Kim Fupz Aakesons ”Vitello”-bøger er nogle af landets mest populære børnebøger. Bøgerne bruges flittigt i de første klasser i Folkeskolen - ligesom de er rigtig populære børnebøger på biblioteket og som højtlæsning hjemme.

Vitello hedder Vitello, fordi Mor har boet i Italien i to måneder, dengang hun var meget ung og vist også meget smuk. Men nu bor Mor i Danmark i et rækkehus ved siden af ringvejen, hvor der kører mange biler. I teaterforestillingen “Vitello” leder efter Vitello efter en far han kan vise frem til sine irriterende venner, tvillingerne Max og Hasse og møgungen William. I sin søgen får han både en klam kæreste, møder en tunghør pølsemand og Gud. Og er det i orden at have en papfar med en rød sportsvogn, når ens rigtige far er en superengel?

Man kan sige meget om Vitello, men kedeligt bliver det aldrig. Vitello er nemlig ikke ret god til at kede sig, så han skal nok finde på noget - enten sammen med de irriterende tvillinger Max og Hasse eller sammen med møgungen William eller også bare sammen med sig selv.

En sjov musikforestilling for hele familien med iørefaldende sange og skøre replikker. Der findes 14 bøger om krudtuglen Vitello. 8 af disse er med i teaterforestillingen.

Iscenesættelse: Louise Schouw
Manuskript: Gunvor Reynberg
Komponist: Lars Fjeldmose
Medvirkende: Asbjørn Agger, Gunvor Reynberg, Camilla Lohmann og Rasmus Haxen
Scenograf: Kirsten Victoria Lind
Koreografi: Katrine Engberg

For alle i alderen 5-99 år.

Varighed: 1 time og 10 minutter ekskl. pause. Bemærk, at sluttidspunktet kan variere.

Arrangør: Musikhuset

ARoS

Bedsteforældredag

Børn

Tag dine BEDSTEforældre i hånden og kom en tur på ARoS. Vi indleder dagen med at kigge på kunsten i en af museets aktuelle udstillinger. Pris: 50 kr. (+ gebyr) pr. deltager/ pr. workshop - både børn og bedsteforældre skal have billet. Entré til ARoS er ikke inkluderet.

Musikhuset

Musikskolernes Dag

Børn
Vi afventer en beskrivelse af dette arrangement
Den Gamle By

Legedage

Børn

Skal vi lege? Kom og vær med til at genopfriske de gamle lege som byfodbold, "Fang tyren" og dåsekast. Alle kan være med. Aktører styrer løjerne og sætter legene i gang. Der er legestationer rundt om på museet - prøv at finde dem alle både i 1864, 1927 og 1974