Teater i Aarhus

I Aarhus findes der mange store og små teaterscener med det tilfælles, at de altid leverer store teateroplevelser. Vi har samlet dem alle sammen, så du let kan finde teaterstykket næste gang du har brug for en anderledes, nærværende oplevelse helt tæt på med en optræden på teaterscenen. Herunder kan du se, hvilke teaterstykker du kan opleve inden for den nærmeste fremtid, samt hvilke du kan have i vente. I Aarhus kan du nærmest gå fra det ene teaterstykke til det næste med både Teateret Svalegangen, Aarhus Teater, Musikhuset, Teatret Gruppe 38 og Bora Bora som garanter for en god oplevelse. Finder du en teateroplevelse, der vækker din interesse, kan du markere den som favorit og nemt finde den igen under ’mine favoritter’. Du kan derudover klikke ’gå til køb’ for at gå direkte til billetkøb hos det enkelte teater for at sikre en billet med det samme. Ud over teateroplevelser kan du på Kulturportalen få et overblik over koncerter, museums- og kunstudstillinger, comedyshows, foredrag og familieoplevelser.

Aarhus Teater

Charlie & Chokoladefabrikken

Børn

Glæd dig til en fortryllende godtepose, når musicalversionen af Roald Dahls magiske bog Charlie & Chokoladefabrikken lander på Aarhus Teater. En fortælling, der også er kendt fra Tim Burtons film med Johnny Depp i rollen som Willy Wonka.

Charlie er drengen med det uspolerede barnesind og det rene hjerte. Han lever af kålsuppe og kærlighed med sin fattige familie, og hans sødeste drøm er at besøge den hemmelighedsfulde slikfabrik og møde dens mystiske ejer, Willy Wonka.

I en konkurrence er Charlie en af fem heldige børn, der vinder en hel dag på fabrikken med selveste Hr. Wonka. De kommer på en overdådig rundrejse i det syrede slikparadis, hvor sukkerstænger vokser mellem brusende chokoladevandfald, og en hær af dansende og syngende Oompa-Loompaer koger knas og stads i lange baner. Men Willy Wonka, som er en utilregnelig mand, der ikke er meget for uopdragne unger, har sin helt egen plan.

Aarhus Teaters Simon Mathew, kendt fra blandt andet Jesus Christ Superstar og Lazarus, spiller den excentriske slikmager Willy Wonka. Anders Baggesen fejrer 40-årsskuespiljubilæum på Aarhus Teater i rollen som Charlies bedstefar, Grandpa Joe. Slikposen blandes af Rune David Grue, der iscenesatte West Side Story i 2018, og et ni mand stort orkester tænder op under det musikalske bolsjekogeri. Palle Steen Christensen står bag scenografien, mens Karin Gille kreerer kostumerne.

Aarhus Teater

100 Sange

Teater

Klokken 8:52, en togperron, mennesker på vej til og fra. Tre minutter efter blæser konduktøren i sin fløjte – i banegårdscaféen taber servitricen Sally en kop, der går i tusind stykker mod gulvet, og i samme øjeblik ser hun gennem caféens vindue toget eksplodere. Radioen spiller pop – Bette Davis Eyes.

100 Sange er et rekviem skrevet af tyske Roland Schimmelpfennig, der er den mest spillede moderne dramatiker i sit hjemland og en af Europas førende. Hans anmelderroste stykke er et korværk af stemmer, der folder livet ud – både det levede og det ulevede – for de skæbner, der skulle med toget eller tog afsked på perronen.

Det hele udspiller sig i de tre minutter inden braget. Medrivende fortæller personerne om deres drømme, kærlighed og tvivl, om håbefulde møder og en verden af muligheder spejlet i et enkelt øjeblik. Stemmerne fletter sig ind i hinanden og gentager sig selv som i omkvædet til de popsange, der kører. 

Her kommer du helt tæt på de nye talenter, når seks skuespillere fra Den Danske Scenekunstskole i Aarhus præsenterer deres afgangsforestilling. 100 Sange sættes i scene af svenske Viktor Tjerneld, der har instrueret i hele Norden, og Katrine Gjerding, der senest gæstede Aarhus Teater som scenograf på præsentationsforestillingen Hvad vi taler om, når vi taler om kærlighed, skaber rummet til det bevægende epos om terrorens ofre.

Aarhus Teater

A Clockwork Orange

Teater

Der er dyrisk drift i luften, når vi blænder op for kultklassikeren A Clockwork Orange, hvor en ung generations voldelige oprør mod samfundet skildres. Vi møder Alex – en umiddelbart handlekraftig, charmerende, vittig og intelligent ung mand, som finder nydelse i ondskab. Som leder af en ungdomsbande reagerer han mod tilværelsens bedøvende kedsomhed ved at dyrke sine store interesser: vold, stoffer, sex og Beethoven.

Det er råt og direkte, når Aarhus Teaters nye huskunstner, Nathalie Mellbye, iscenesætter og sender publikum ind i den vibrerende ondskab i A Clockwork Orange. Stykket er nydramatiseret af forfatter og dramatiker Bjørn Rasmussen, der skød de litterære teselskaber i smadder med sit gennembrudsbrag af en roman Huden er det elastiske hylster der omgiver hele legemet. I selskab med Aarhus Teaters skuespillere, nyuddannede Lasse Steen Jensen og Aarhus Teaters Kor kan du glæde dig til en adrenalinpumpende, absurd og grotesk oplevelse.

Anthony Burgess’ elektriske sci-fi-roman A Clockwork Orange er fra 1962, og siden skabte Stanley Kubricks ikoniske og stærkt kontroversielle filmatisering af bogen tumult og ballade – især fordi han koreograferede afstumpet vold som blodig ballet. Fortællingen er dog på ingen måde en entydig historie om hæmningsløs vold. Da Alex bliver fanget og skal reformeres af den autoritære stat, viser systemet sig fra sin mest fæle side. Burgess’ historie dissekerer både grusomt og bevægende volden som alment undertrykkelsesmiddel.

Aarhus Teater

Kærlighed efter lukketid

Teater

I generationer har IKEAs stuer, køkkener, soveværelser og børnehuler været den foretrukne ramme om mange familiers liv. ”Når modsætninger mødes”, ”Design til en bedre nattesøvn”, ”Et nyt og enkelt liv” lyder et par slogans fra IKEAs katalog. I nem og praktisk ånd har vi monteret og samlet vores hjem på tværs af alder, sociale, økonomiske og etniske skel, for IKEA er demokratisk design til enhver livssituation.

Med Kærlighed efter lukketid rykker Aarhus Teater i samarbejde med IKEA ind i butikkens velkendte udstillingsmøblement efter fyraften. Her bringer vi de glødende dramatiske og familiære højdepunkter helt tæt på dig og din hverdag i møbler som dem, du har derhjemme. Mød Ibsens Nora og andre af de passionerede skæbner fra den eviggyldige, klassiske dramatik.

Line Paulsen, der instruerede Pagten på Aarhus Teater og Friheden i Tivoli Friheden, sætter i scene i IKEAs scenografi, mens husscenograf David Gehrt kreerer kostumer til Aarhus Teaters skuespillere og sørger for, at mødet mellem udstilling og scenerum går op i en højere enhed.

Musikhuset

I' de fucking bedste

Teater

Tak til jer. I er jo helt geniale. Jeres energi er så vild – næsten lige så vild som jeres træthed. I går 100 % ind i alt det, som I gider, og lukker fuldstændig af for alt det, der er lort. I lever så meget lige nu, at I glemmer, hvor jeres blyant er - og finder den i jeres strømpe. I lever så meget lige nu, at I er ved at springe ud ad vinduet bare lige for at prøve det. Og så er I der for hinanden. Lige meget hvornår. I jeres venners øjne kan I alt, så fuck resten.

Teenagere er et helt særligt folk med usete superkræfter. Midt i nedture, opture, lektiepres, voksenforventninger, fremtiden, kærlighed, hormoner, fritid, og tusinde følelser, forsøger de at finde svar på, hvem de er, og hvad livet består af. Uden at miste sig selv eller deres livsappetit. Det er en kraftpræstation i sig selv, og det skal hyldes.

I’ de fucking bedste! er en hyldest til teenagere og deres superkræfter. En fejring af de år, hvor man næsten kan flyve. En festforestilling, hvor vi minder de unge (og alle os andre) om, hvor mange fantastiske egenskaber teenagere rummer.

OBS! Aldersgrænsen til denne forestilling er 13 år.

 

For skoleforestillinger kontakt: 28 68 26 98 eller ims@filuren.dk

 

Instruktør Mette Ovesen // Medvirkende Steffen Nielsen, Lone Dam Andersen, Mette Gregersen // Dramatiker Henrik Szklany // Scenograf Morten Kamuk Andersen // Lysdesign / Tekniker Jesper Munk Jepsson // Dramaturg Marion Vick og Mads Thygesen

 

Vi passer godt på dig i Musikhuset

Vi lever i en særlig tid, der gør det ekstra vigtigt, at vi passer godt på hinanden. Klik her og læs mere om, hvad vi gør for at passe på dig og vores andre gæster.

Teatret Gruppe 38

ILT Festival 21

Teater

ILT Festival byder på oplevelser og overraskelser for alle i både teatersale og på gadeplan. Oplev alt fra til fysisk teater til installationer, musik- og teaterkoncerter, dans, dukketeater og storslåede udendørs gadeforestillinger.   Festivalen finder sted d. 27. - 30. maj 2021 og er arrangeret af Aarhus Teater, Teatret Svalegangen og Teatret Gruppe 38 i samarbejde med Musikhuset Aarhus, Bora Bora, Teater Katapult, Teater Refleksion, Teaterhuset Filuren og Åbne Scene/Godsbanen. https://vimeo.com/544486040 Armbånd til ILT 2021 Køb armbånd og få 25% rabat på forestillinger  Armbånd til ILT Festival 2021 (100 kr.) giver følgende fordele: Adgang til at købe billetter til festivalens forestillinger med 25% rabat 25% rabat i festivalbaren Gratis adgang til ILT Festivalens øvrige aktiviteter   

Musikhuset

Prinsessen på ærten

Børn

PixiBallet

Prinsen begiver sig ud på en lang rejse i jagten på den helt rigtige prinsesse, men det er ikke let at finde en prinsesse med ægte følelser, som tør være sig selv.

Prinsessen på ærten er et poetisk eventyr fortalt gennem dans og bevægelse til balletmusik i et magisk lydunivers. Forestillingen inviterer børnene ind i en humoristisk og barok eventyrverden fyldt med genkendelige karakterer.
Ballet er teater fortalt med dans og bevægelse i et nærværende møde mellem kunstnere og publikum. De musikalske uddrag er hentet fra kendte ballettitler, så børnene får en introduktion til genren gennem en velkendt fortælling.

Produceret af Det Kongelige Teater

Støttet af Beckett Fonden 

OBS! Aldersgrænsen til denne forestilling er 4 år.

 

For skoleforestillinger kontakt: 28 68 26 98 eller ims@filuren.dk

 

Koreograf Tobias Praetorius // Medvirkende Mads Blangstrup, Femke Mølbak Slot, Morten Eggert // Idé / Dramaturgisk bearbejdning Tobias Praetorius, Dorte Grannov Balslev // Kostumedesigner Nadia Nabil

Teatret Gruppe 38

Rue d'Orchampt

Teater

Oplev denne fortryllende installation og forundringskabinet på Teatret Gruppe 38 under ILT Festival 21  Det ligner et hus. Et magisk hus med et spejl, der reflekterer et ansigt, som ikke er dit eget; et vindue, der kaster underlige skygger; en person, der vender på hovedet, når han drikker te og en kolibri, der dukker frem i et vandfald af fint sand. Rue d'Orchampt er en forestilling, som den besøgende er inviteret til at gå på opdagelse i. Installationen er især god til børn, der kan røre, lege og bevæge sig. De voksne kan gøre det samme og med sikkerhed få sig en overraskende og poetisk oplevelse. Gæsterne inviteres også om bag kulisserne og kan være med til at skabe installationens magi sammen med kunstnerne. Teaterleder Bodil Alling siger om oplevelsen: "Rue d’Orchampt er et forundringskabinet, som både har en forunderlig forside og en betagende bagside. Først en tur rundt i et vidunderligt univers, hvor små mærkværdigheder bliver til de forunderligste ting. Derefter om på bagsiden og se, hvordan alle herlighederne bliver transformeret – hvilket er omend endnu mere sært og fortryllende. Det er som at træde ind i en revne i tiden. Eller som at bevæge sig rundt i en tid, der ikke rigtig findes." Billetsalget administreres af ILT Festival. Festivalens billetservice er lokaliseret på Teatret Svalegangen og kan kontaktes på 86 13 88 66. Man.-tors. kl. 13.00-16.00 og fre. kl. 13.00-15.00.  

Musikhuset

Familiedans og -teater

Dans

Teaterhuset Filuren åbner den sidste lørdag i hver måned dørene op for teater- og dansearrangementer med fysisk leg for børn og deres forældre. Gennem en guidet ramme vil teater- og danseformidler Eva Damholt eller Helene Brøndsted lede et improviseret event, hvor børn og forældre er medskabere af legen. Kom og vær aktive sammen! Vi kommer måske på besøg i Zoo, dykker ned i vandet, eller hvem ved... Måske ender vi på månen!

Kom hvis jeres familie elsker at lave noget aktivt sammen og er med på at bruge krop, stemme og fantasi; bare fordi det er sjovt. Kom i komfortabelt tøj og strømpesokker og medbring egen drikkedunk. Hold øje med de enkelte lørdages workshopleder og om det er dans eller teater på Facebook og på filuren.dk

OBS! Vi anbefaler at være én voksen pr. barn. Det sikrer alle den bedste oplevelse, da man kun har kontakt med eget barn, og der er mange oplevelser, som kræver samarbejde.

OBS! Der skal være minimum 5 tilmeldinger, før arrangementet afholdes.

 

Undervisere Eva Damholt eller Helene Brøndsted.

 

Vi passer godt på dig i Musikhuset

Vi lever i en særlig tid, der gør det ekstra vigtigt, at vi passer godt på hinanden. Klik her og læs mere om, hvad vi gør for at passe på dig og vores andre gæster.

Aarhus Teater

Rundvisninger på Aarhus Teater

Teater

En rundviser fortæller om husets historie, om arkitekturen og udsmykningen. Turen går rundt i hele huset – til de forskellige scener, værksteder, rekvisitkælder mv. Rundvisninger på teatret sker under hensyntagen til kunsten. Der kan være prøver på scener eller i prøvesale samt travlhed på værksteder, der medfører, at vi ikke kan garantere at turen går forbi alle scener og værksteder.

Rundvisningen starter ved teatrets hovedtrappe i Teatergaden og varer ca. 75 min. 

OBS! Vi gør opmærksom på at rundvisningen ikke egnes til gangbesværede da vejen går ad trapper.

Teatret Gruppe 38

Ivalus første sang

Teater

Et grønlandsk heltekvad som teaterforestilling inspireret af Knud Rasmussen Historien om en lille modig heltinde, der, på forunderlig vis, digter sin allerførste sang og derved redder sin familie. En forestilling der handler om, hvordan tingene nogle gange kommer af sig selv, når du allermest har brug for dem. Og om at gøre dét, du ikke må, når det er nødvendig

Aarhus Teater

Over Torvet

Foredrag

Livet er på spil i begge huse, der med hver deres udtryk og udgangspunkt berører de samme eksistentielle fællesnævnere. Den røde tråd i arrangementerne bliver de krydsfelter, hvor tankerne i teatrets forestillinger og i kirkens tematikker mødes og spejler hinanden.

Arrangementerne vil hver gang foregå både på Aarhus Teater og i Aarhus Domkirke.

  • C.V. Jørgensen i ord og toner 27. aug

  • Om juleeventyret 14. nov

  • Det danske liv 16. jan

  • Shakespeare! 24. feb

  • Bag facaderne 10. apr

  • Kongedatter og korsdragerske 18. apr

  • Grundlovsfejring 5. juni 

Aarhus Teater

Tænkepauser LIVE

Teater

Tænkepauser Live bliver til i et unikt samarbejde mellem Aarhus Universitetsforlag og Nørrebro Teater. Hver måned udgiver forlaget en ny bog i den populære serie ”Tænkepauser”. Heri formidler topforskere fra Aarhus Universitet deres viden om alt fra tro, håb og kærlighed til kød og karma. Tænkepauser Live går tæt på månedens aktuelle bog.

Journalist og komiker Sebastian Dorset er vært (dog ikke 6. okt) og præsenterer publikum for en skuespiller, der opfører en videnskabsmonolog baseret på bogen. Efter monologen møder forskeren bag bogen værten i et interview, og publikum har mulighed for at stille spørgsmål.

Månedens Bog: RYTME

Tirsdag 6. okt. kl.19 

Af Birgitte Stougaard Pedersen, Ph.d, Lektor ved Institut for Kommunikation og Kultur - Æstetik og Kultur

Månedens Bog: FANTASI

Tirsdag 3. nov. kl.17 

Af Andreas Lieberoth, Adjunkt ved Danmarks institut for Pædagogik og Uddannelse - Pædagogisk Psykologi, Aarhus Universitet

Månedens Bog: Oplyses senere

Tirsdag 2. feb. 2021

Månedens Bog: Oplyses senere

Tirsdag 4. maj 2021

Månedens Bog: Oplyses senere

Tirsdag 8. juni 2021

Musikhuset

Operation Orfeo

Teater

Musikhuset byder nu publikum på en enestående mulighed for at se mesterværket Operation:Orfeo.

Vær med på første række, når Hotel Pro Forma opfører sit ikoniske hovedværk Operation:Orfeo fra 1993. Fortællingen om Orfeus og Eurydike er med sin skønhed, æstetiske kraft og sanselige tidløshed en myte, der taler til alle tider og til alle generationer.

Har opnået kultstatus

Hotel Pro Formas ikoniske hovedværk Operation:Orfeo hører til blandt de mest opførte danskproducerede samtidsoperaer nogensinde. Værket blev skabt til Aarhus Festuge, Musikhuset Aarhus i 1993 og opnåede øjeblikkelig kultstatus. Nu har publikum en sidste mulighed for at se eller gense dette epokegørende værk. 

Det er 13 år siden, at værket sidst blev opført i Danmark, og kompagniet har bebudet, at dette bliver den sidste opførelse. Gå derfor ikke glip af en enestående mulighed for at se eller gense et værk, hvis lige ikke findes, hverken æstetisk eller genremæssigt, inden for dansk scenekunst.

Stykket er sidste del af Hotel Pro Formas og Kirsten Dehlholms underverdenstrilogi, der består af forestillingerne Gilgamesh, Amduat og Operation:Orfeo.

Medvirkende

Ieva Parša, solist

Lisbeth Sonne Andersen, danser

Det Lettiske Radiokor, dirigent: Kaspars Putniņš

Kunstnerisk hold

Koncept og iscenesættelse:                                Kirsten Dehlholm

Libretto:                                                                   Ib Michael

Musik, komposition og arrangement:                  Bo Holten

Musikuddrag:                                                          John Cage

                                                                                 Christoph Willibald Gluck

Scenografi:                                                             Maja Ravn

Kostumedesign:                                                     Annette Meyer

Lysdesign:                                                               Jesper Kongshaug

Lyddesign:                                                              Kristian Hverring

Koreografi for solodanser:                                    Anita Saij

Teatret Gruppe 38

Himmelsengen

Teater

Premiere og markering af kunstnerisk leder og skuespiller Bodil Allings 40-års jubilæum på Teatret Gruppe 38 Stå ikke ved min grav og græd. Jeg er der ikke. Det er tid! Det må det være. Hun har fået flere tydelige tegn: Himlen faldt ned, fuglen fløj sin vej og der var tilbud på sokker, nede i den lokale; 30% uld. Så om lidt, da vil himlens porte åbne sig, og en rullende trappe af det pure guld vil hente hende op til alle de, der tog afsted før hende. En hyldest til hvert enkelt menneskes tro på livet og døden. Himmelsengen er en gendigtning og ny version af én af teatrets klassikere. Himmelsengen spiller den 1. nov. 2021 kl. 19.30 som en del af ENESTÅENDE Festival 21.  

Teatret Gruppe 38

Jeg kan bedst li' når du er her

Teater

Fra mig til dig! Ryd op! Gør plads! Her kommer kærligheden! Hvor kan jeg lægge den? Hvor skal jeg stille den? Hvor vil du have den? Hvor skal jeg gøre af den? Du må gerne få den! Den kommer her! Størst af alt er kærligheden. Den kan tøjle frygten og vreden og stå sejrsstolt tilbage, når alt andet er væk. I forestillingen Jeg kan bedst li' når du er her rydder vi op og gør plads til at trække kærligheden frem i lyset. Skabt i samarbejde med:  

Teatret Gruppe 38

Homage

Teater

En hyldest til de drømme, vi endnu ikke har mistet  En kvinde snubler sig vej gennem livet. Hun længes efter noget andet, end det som er. Spørgsmålet er, om hun tør række ud og risikere sig selv, eller vælger den sikre vej. Homage er en historie om at blive sig selv og få sorteret larmen fra, så vi kan høre os selv og vores drømme. En poetisk og kærlig påmindelse om, at vi kan være med til at skabe det liv, vi ønsker. Historien fortælles i et stilistisk enkelt univers, hvor alt er usynligt, og kun fantasien sætter grænser. "Homage" betyder hyldest, og i denne forestilling vil du måske kunne genkende små elementer fra forestillinger som Brevet, Springtime, Blam og Brunette Bros. Små hilsner til forestillinger som har sat sig spor og inspireret og derfor fortjener en homage. Pop-op Forestillingen er en del af vores pop-op-program, og et abonnement eller sæsonkort kan derfor ikke anvendes ved billetkøb. Enhedspris pr. billet: 100,-  

Teatret Gruppe 38

Forræder

Teater

En barsk forestilling om krig, venskab og forførelse – og det ultimative forræderi Krig er ikke andet en blod og støv. Anden verdenskrig buldrer. Hitler har besat store dele af Europa og sender nu millioner af soldater østpå for at kæmpe mod russerne. I en rus blandet af eventyrtrang, idealisme og rastløshed melder de to danske barndomsvenner Karl og Mikkel sig frivilligt under tyskernes faner. De drager østpå til det, de tror vil være en kortvarig udflugt fuld af storslåede sejre og spænding. Men eventyret bliver til et mareridt. Krigens virkelighed og den russiske vinter rammer dem som en tordenhammer, og inden længe befinder de sig i en ekstrem, nådesløs overlevelseskamp, der sætter deres venskab på en altafgørende prøve. Med fatale konsekvenser for dem begge. https://www.youtube.com/watch?v=SSOQG6aNpWc Dramatiker Andreas Dawe og Randers Teater er nomineret til Årets Reumert 2021 i kategorien Årets Dramatiker for Forræder.  

Musikhuset

Karius og Baktus

Børn

To frække tandtrolde laver huller i Musikhuset

Se eller gense TEATER V’s opsætning af den elskede historie om de to frække tandtrolde Karius og Baktus med manuskript af Thorbjørn Egner og sange og musik af Christian Hartmann.

TEATER V skruer atter en gang op for teatercharmen med Pelle Koppels finurlige udgave af historien om de to mikroskopiske og drillesyge tandtrolde, der elsker wienerbrød og søde sager.

Historien udspiller sig i en farverig og tegneserieagtig scenografi med sæbebobler, kæmpe kager og tandhuse.

Igen i år vil der være formiddagsforestillinger specielt henvendt til institutioner og børnehaver.

Vi gør opmærksom på, at denne forestilling egner sig til børn mellem 4 og 8 år. Yngre børn kan blive forskrækkede over mørket, troldenes masker eller de høje lyde, da det er noget helt andet end at læse bogen. Vi gør kun opmærksom på dette, fordi vi gerne vil give alle den bedst mulige teateroplevelse.

Medvirkende: Christian Bergman og Morten Hembo
Manuskript: Thorbjørn Egner
Sange og musik: Christian Hartmann

Instruktion og bearbejdelse: Pelle Koppel

Varighed: 35 min. Bemærk, at sluttidspunktet kan variere.

Arrangør: Musikhuset