Udstillinger i Aarhus

Aarhus bugner af smukke, udfordrende og tankevækkende udstillinger, der alle har en historie at fortælle. På Kulturportalen kan du let få et overblik over de største udstillinger på en lang række af Aarhus’ kunsthuse og museer såsom ARoS, Moesgaard, Den Gamle By og Kunsthal Aarhus. Hvert sted præsenterer hele tiden nye udstillinger fra ind- og udland, der udfordrer dit syn på, hvad kunsten kan. Med deres permanente udstillinger som et fast holdepunkt, kan du gang på gang vende tilbage og danne en ny fortolkning af de særlige værker. Har du lyst til at udvide din forståelse og fortolkning af kunsten udbyder flere af stederne rundvisninger og talks, hvor du kan komme helt tæt på og høre om tankerne bag. Finder du en udstilling, der vækker din interesse, kan du markere den som favorit og nemt finde den igen under ’mine favoritter’. Du kan derudover klikke ’gå til køb’ for at gå direkte til billetkøb hos det enkelte museum eller kunsthus for at sikre en billet med det samme. Ud over udstillinger kan du på Kulturportalen få et overblik over koncerter, teaterforestillinger, foredrag, comedyshows og familieoplevelser.

ARoS

ARoS Focus - Intermezzo: Jake & Dinos Chapman

Udstilling

De engelske kunstnere Jake & Dinos Chapman (f. 1966/1962) er af mange kendte som Brødrene Chapman. De arbejder med et chokerende, voldsomt og pågående univers, der blandt andet indeholder stærkt sexualiserede voksdukker og referencer til nazisme og tortur.

ARoS

No Man is an Island - The Satanic Verses

Udstilling

I udstillingen iscenesættes værker fra museets faste samling i nye og uvante relationer, som rejser aktuelle spørgsmål om samtidens globale, sociale og økonomiske udfordringer. 

Moesgaard Museum

På Djengis Khans stepper - Mongoliets nomader

Udstilling

Særudstillingen ”På Djengis Khans stepper – Mongoliets nomader” vises fra 19. juni 2018 til 7. april 2019.

Udstillingen former sig som en rejse med de mongolske nomader og deres dyreflokke. Publikum vil opleve et liv i evig bevægelse, hvor Djengis Khan er til stede både som historisk helt og i personificeringen af drømmen om et forenet folk. I det tørre bælte af stepper, ørken og bjergområder har nomaderne fundet en måde at overleve på, hvor de binder verden sammen under bagende sol, isnende kulde og gennem landskaber med få veje.

Læs mere

ARoS

Human Nature

Udstilling

Der er elementer, som mennesker til alle tider har måttet forholde sig til i tilværelsen: natur, religion, filosofi og videnskab. ARoS har valgt at lade disse temaer være ledetråde i en samlingsudstillingen Human Nature.

Kvindemuseet

Den glemte triumf

Udstilling

1971. VM-finale. 115.000 tilskuere. En dansker scorer hattrick, og Danmark tager pokalen.

14 fandenivoldske kvinder bliver verdensmestre i fodbold.

En lykkelig drøm? Overhovedet ikke. For året efter, at Brasilien med Pelé havde vundet VM-trofæet på det monstrøse Azteca Stadion i Mexico City, var det Danmarks tur. Danmarks kvinder. Med hattrick-heltinden Susanne Augustessen i spidsen.

Særudstilling om det glemte verdensmesterskab i fodbold 1971, hvor Susanne, Birte, Bente, Lis, Lene og de andre kvinder besejrede Frankrig, Italien, Argentina og Mexico.

Kvindemuseet

Pop-up museet på Food Festival

Udstilling

Går vejen til en mands hjerte virkelig gennem hans mave? Og skal maden så helst smage, som vor moder lavede den? Der er masser af køn i dansk madkultur. Kvindemuseets pop-up udstilling gør os klogere på mad, køn og kulturhistorie når den popper up til Food Festival 2018.

Den 7. – 9.  september bliver Tangkrogen i Aarhus forvandlet til én stor madfest, når Food Festival løber af stablen. Food Festival er Nordens største madfestival, hvor madinteresserede børn og voksne, prominente kokke fra ind- og udland, producenter, forskere og formidlere kan gå på opdagelse i madens forunderlige verden.

I pop-up udstillingen kan du ringe tilbage i tiden til 1950erne, hvor Dansk Husmoderservice gav gode råd om madlavning, quizze din viden om ’Mad & køn’ og bidrage til udstillingen ved at dele et madminde fra din barndom eller lave en madplanche.

Du kan få svar på hvem frk. Jensen egentlig var og blive klogere på, hvorfor emaljegryden var en revolutionerede køkkenopfindelse. Eller kigge til bøfferne på grillen og blive klogere på, hvordan kød og maskulinitet kulturhistorisk er blevet koblet.

Udstillingen stiller skarpt vores kønnede madkultur fra 1800-tallet og til i dag, hvor mad hænger uløseligt sammen med livsstil og krop. Tænk bare på lækre sild og store bøffer.

Pop-up museet kan besøges:

Fredag d. 7. september kl. 13 – 19

Lørdag d. 8. september kl. 10 – 19

Søndag d. 9. september kl. 10 – 17

Det kræver billet at deltage i Food Festival, læs mere her.

Se det fulde program for Festugen på Kvindemuseet her.

Musikhuset

Ramt af Byen - Fotoudstilling

Udstilling

Bliv ramt af byen i Musikhuset.

Rene linjer, skyfri himmel og fuldkommen mennesketomt. Arkitekturfotos er ofte så fokuseret på selve bygningsværket, at menneskene der skal bruge bygningen slet ikke er med i motivet. I fotoudstillingen Ramt af byen er det derimod sammenspillet mellem arkitektur og menneske som er i fokus; først skaber vi byen og så skaber den os.

Et udsnit af udstillingen, der tidligere har været vist i København, kan nu opleves i Musikhuset Aarhus.

Der er gratis adgang og de udstillede fotografier kan opleves fra den 28. maj frem til den 29. oktober indenfor Musikhusets normale åbningstid.

De 17 store fotos, der nu hænger på Strøget i Musikhusets Foyer, udgør lidt over halvdelen af den totale udstilling Ramt af Byen, som tidligere er blevet vist på Dansk Arkitektur Center.

Udstillingen er - gennem et godt samarbejde mellem DAC og Musikhuset Aarhus - venligst udlånt af DAC.

Om udstillingen skrev Politiken 31. oktober 2017:

”Byen er kaos, larm, støj og snavs. Men byen er også arkitektur, som er med til at sætte rammerne for bylivet og til at præge os som mennesker. Det er samspillet mellem mennesker og arkitektur, der skaber byens liv, men når man ser billeder af arkitektur, er menneskene som regel siet fra. Til gengæld står bygningerne knivskarpt, himlen er blå, og træerne er klippet, så man skulle tro, de lige var kommet fra frisøren. Livet mellem husene er væk, selv om det jo netop er det liv, husene er skabt til.

Udstillingen handler om bylivet, og det er godt tænkt. Og godt udført, for billederne er fyldt med historier, man som besøgende nemt kan aflæse, og man kan skøjte rundt uden at følge en bestemt rækkefølge.

Fotografierne er inddelt efter temaerne - møder, strømme, grænser - men det hele flyder umærkeligt sammen, så man til syvende og sidst får en oplevelse af byen som en stor levende organisme.”

Fotografierne er taget af både anerkendte, professionelle fotografer og nogle udvalgte af byens mange amatørfotografer, og er valgt netop fordi de ikke som traditionelle arkitekturfotografier er tomme for mennesker, men derimod stiller skarpt på samspillet mellem det byggede og byens liv.

Ramt af byen – fotos af levende steder er kurateret af Marie Stender og udviklet af Dansk Arkitektur Center.

Fri entré

Arrangør: Musikhuset Aarhus

Den Gamle By

Smykkeskrinet

Udstilling

Intet andet sted i verden kan man som museumsgæst se en så unik og helstøbt samling af klassiske, danske smykker fra det 20. århundrede som i Den Gamle Bys nye udstilling.

Smykkeskrinet viser 1000 danske smykker af sølv og enkelte af guld fra perioden 1900-2000. Øreringe, halskæder, armbånd, fingerringe, brocher, hattenåle, knapper og skospænder. Alle smykker er små kunstværker, der tydeligt viser forskellige perioders stilistiske kendetegn, samt hvilke smykker, der var på mode i tiden.

Den Gamle By

1968. Plakater fra et oprør

Udstilling

Udstillingen på Dansk Plakatmuseum markerer 50-året for 1968 med en stor samling spændende og provokerende plakater fra perioden.

Den Gamle By

Aarhus Fortæller

Udstilling

Velkommen til en tidsrejse i 1200 års historie.

Aarhus Fortæller er den første samlede museumsfortælling om byens historie fra vikingetid til nutid. Udstillingen er en permanent installation på 800 kvadratmeter, der ligger under jorden i Den Gamle Bys kvarter fra 1974.

Tidsrejsen begynder, da Aarhus opstod i vikingetiden som en af de første byer i Danmark. En kronologisk tur fører dig herefter op gennem 1200 års historie til nutiden, hvor Aarhus tæller flere end 335.000 indbyggere. Hele historien er med, men fokus ligger på de seneste 150 års historie, hvor byen for alvor udviklede de træk, der har gjort Aarhus til Aarhus.

Historierne udfoldes blandt andet gennem konkrete miljøer, filmiske effekter, animationer, spil, aktiviteter og fordybelseszoner.

Den Gamle By

Bydrømme. Aarhus-plakater af Thomas Kruse

Udstilling

Med en retrospektiv særudstilling i tre dele markerer Dansk Plakatmuseum i Den Gamle By, Thomas Kruses 75 års fødselsdag i år. Se de i alt 220 plakater, der fortæller om Thomas Kruses nære forhold til Aarhus. 

Kvindemuseet

Køn Redelighed

Udstilling

Hvad betyder køn i vores samfund? Hvorfor leger jeg med biler og ikke dukker? Hvad betyder det at være transkønnet? Hvad er normalt? Hvad er ’hen’? Hvordan har jeg det med min krop? Hvad er ligestilling? Har vi ligestilling? Hvad betyder det egentlig, om jeg er født som dreng – eller om jeg er født som pige? HAR DET BETYDNING?

Debatten om kønnenes rettigheder og muligheder er levende i mediebilledet som aldrig før. Selvom vi er nået langt, hvad angår ligestilling, er køn stadig et aktuelt parameter i vores adfærd. Opfattelsen af, hvad, hvordan, hvor lidt eller hvor meget køn betyder i vores samfund er ikke ligegyldig – hverken for samfundet eller for det enkelte menneske. Det betyder noget, hvordan vi anskuer kønsmæssige forskelligheder, det betyder noget, hvordan vi taler (eller ikke taler) om køn – og vores køn betyder noget for vores handlingsmønstre, vores selvopfattelse og for den måde, hvorpå vi hver især bliver mødt af verden. Derfor er en viden om kønnets betydning og en bevidsthed om, hvordan vi retorisk behandler emnet vigtigt for hvert enkelt menneskes selvbevidsthed, livskvalitet, ja endda sundhed.

I 2016 fik Kvindemuseet i Danmark nyt ansvarsområde. Museets emnemæssige ansvarsområde er fremover kønnenes kulturhistorie. Museets fokusområder er kønskultur historisk og aktuelt med afsæt i kvindehistorie, herunder ændringer i kønnenes vilkår og relationer over tid samt diversitet i livsvilkår på tværs af køn, seksuel orientering, androgynitet og etnicitet.

Gennem en historisk tidslinje og temaerne arbejde, humor, krop, arv, politik, verden, kunst og aktivisme fortælles kønnenes kulturhistorie. Udstillingen vil ændre sig over tid, når publikum bidrager med viden, genstande, fortællinger med mere. I udstillingens Digitale verdenskort kan publikum for eksempel både få indblik i, hvordan det ser ud med ligestillingen uden for Danmark og bidrage med egne fortællinger og betragtninger om køn og verden.

Ligesom kvinders position i samfundet har ændret sig fundamentalt gennem de sidste årtier, har mændenes det også. Kulturarven hviler sine steder på gamle opdelinger mellem køn og roller, mens nutiden forventer friere udfoldelse af alle køn. Dette udstillingskoncept tager udfordringen op: vi vil involvere alle på tværs af køn. Dette får direkte betydning for udvælgelse af genstande, debatemner og events i tilknytning til udstillingen. 

Der er mange fortolkninger af vores fælles historie – ingen har patent på sandheden. En udstilling om kønnets betydning er derfor også et blik på vores normer. Målet er at øge bevidstheden om kønnets betydning og at sikre, at idealer om kønnenes lige muligheder, om menneskerettigheder og om demokrati ikke tages for givet.

Kvindemuseet

Talking GENDERS Youth Exhibition

Udstilling

Oplev dristige multimediakunstværker i udstillingen Talking GENDERS Youth Exhibition som en del af The GENDERhouse Festival. Udstillingen fungerer som et take-over af museets kroge, gange og trapper af unge kunstnere, der kommer med personlige perspektiver på temaerne køn, seksualitet og identitet.

The GENDERhouse Festival tager Aarhus med storm i september og bringer dig en måned lang kunstfestival, der adresserer temaer af køn, seksualiteter og identiteter i dag.

Kunsthal Aarhus

Post Institutional Stress Disorder

Udstilling

Post Institutional Stress Disorder (PISD) er en diagnose, der udfolder sig som en kumulativ gruppeudstilling i løbet af hele 2018. På åbningsdagen består udstillingen blot af et enkelt værk, men når den lukker knap 10 måneder senere er udstillingsrummet fyldt med værker herunder skulptur, fotografi, video, maleri etc. Udstillingens titel spiller på PTSD – Post Traumatic Stress Disorder, en psykisk lidelse, som man kan udvikle i forlængelse af en eller flere voldsomme oplevelser. Udstillingen handler dog ikke om traumatiske oplevelser i forbindelse med krig eller andet ekstremt pres, men om vores oplevelser med institutioner og hvordan de påvirker vores liv. Værkerne i udstillingen undersøger vores interaktion med institutioner og den følelse af magtesløshed, som man kan opleve i mødet med institutionen.

Værker af: Jes Brinch, Cameron Rowland, Carolyn Lazard, Michael Smith, Sara Deraedt, Henrik Olesen, Harun Farocki, Andrea Fraser, Julia Scher, Adrian Piper, Jesse Darling m.fl. Værker tilføjes løbende. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ARoS

Åben fernisering: Agnes Slott-Møller - Helte og Heltinder

Udstilling

Kom til fernisering på udstillingen Agnes Slott-Møller – Helte og Heltinder, der er den til dato mest omfangsrige præsentation af den danske symbolist Agnes Slott-Møller (1862-1937). Slott-Møller repræsenterer en af de stærke kvindelige kunstnerskikkelser i slutningen 1800-tallet. Hun var en af de centrale aktører i den sammenslutning af kunstnere, der skabte Den Frie udstilling. I sin samtid havde hun en fremtrædende rolle på den danske kunstscene både som maler som debattør, og hun betragtes som én af den danske kunsthistories mest særegne personligheder. Der er gratis adgang og alle er velkomne.

Den Gamle By

Tilbage til 1968

Børn

I tre weekender rejser vi tilbage i tiden til 1968 med livemusik, foredrag og rundvisninger. 

Kom til koncert med Beatles kopibandet Meet The Beatless på Festivalpladsen. Glæd dig også til Dansktop  i Simonsen Have med Sara Gadborg (bakkesangerinde) og Mickey Pless (kendt fra bl.a. Charlie Revy Galla og ny direktør for Nykøbing Falster Revyen). Kom med på rundvisning på Dansk Plakatmuseum, hvor du med udgangspunkt i udstillingen "1968. Plakater fra et oprør", får en dybdegående introduktion af de mange plakater, eller se udstillingen "Båndoptagerens historie" og hør foredraget "Lydoptagelser før og nu". Aktiviteter for hele familien.

Moesgaard Museum

Efter flugten – Syriske hverdage på Samsø

Udstilling

Gennem personlige historier vil udstillingen ’Efter flugten: Syriske hverdage på Samsø’ give ’flygtningekrisen’ en række personlige ansigter, hvor vi både hører om de voldsomme oplevelser, flygtningene har haft undervejs, samt de følelser, fortællinger og fremtidsplaner, der opstår efter flugten, når de er genhuset i Danmark og skal opbygge et nyt hjem og en ny tilværelse.

Hvem er han, den syriske smed, der nu vil åbne en madvogn på Samsø? Hvilke fremtidsudsigter ser de, det unge syriske par som var ved at starte et familieliv i Damaskus, når de nu kører rundt på Samsø i en gammel bil og hører Rasmus Seebach?

Med i udstillingen indgår genstande som en gummibåd fra Team Humanity, redningsveste og efterladte ejendele fra flygtningelejre. Derudover kommer udstilling bag flugten og lader menneskene komme i tale.

Udstillingen kan ses på Moesgaard Museum fra 29. september 2018 og året ud. Læs mere

ARoS

Søndagsomvisning: Agnes Slott-Møller – Helte og Heltinder

Foredrag

Brug din søndag på ARoS og deltag i vores søndagsomvisninger, som er gratis efter betalt entré og helt gratis for medlemmer af ARoS. Du behøver ikke at tilmelde dig i forvejen. Henvend dig blot i Informationen, når du ankommer til museet. En omvisning varer ca. 60 minutter og starter kl. 15.00 hver søndag.

ARoS

Kuratoromvisning i Agnes Slott-Møller

Foredrag

Den udstillingsansvarlige museumsinspektør Jakob Vengberg Sevel giver en specialomvisning i udstillingen "Agnes Slott-Møller - Helte og heltinder”. Pris: 80 kr (+ gebyr). Entré til ARoS skal købes separat. Varighed: 45 minutter