Udstillinger i Aarhus

Aarhus bugner af smukke, udfordrende og tankevækkende udstillinger, der alle har en historie at fortælle. På Kulturportalen kan du let få et overblik over de største udstillinger på en lang række af Aarhus’ kunsthuse og museer såsom ARoS, Moesgaard, Den Gamle By og Kunsthal Aarhus. Hvert sted præsenterer hele tiden nye udstillinger fra ind- og udland, der udfordrer dit syn på, hvad kunsten kan. Med deres permanente udstillinger som et fast holdepunkt, kan du gang på gang vende tilbage og danne en ny fortolkning af de særlige værker. Har du lyst til at udvide din forståelse og fortolkning af kunsten udbyder flere af stederne rundvisninger og talks, hvor du kan komme helt tæt på og høre om tankerne bag. Finder du en udstilling, der vækker din interesse, kan du markere den som favorit og nemt finde den igen under ’mine favoritter’. Du kan derudover klikke ’gå til køb’ for at gå direkte til billetkøb hos det enkelte museum eller kunsthus for at sikre en billet med det samme. Ud over udstillinger kan du på Kulturportalen få et overblik over koncerter, teaterforestillinger, foredrag, comedyshows og familieoplevelser.

Den Gamle By

Alletiders jul

Børn

Besøg Den Gamle By og oplev 400 års danske juletraditioner. Her er jul til alle sanser for store og små. I Den Gamle By går du selv på opdagelse i julens historie.

Tag den hyggelige julerute. Nyd en stille stund, mens mørket sænker sig og lygterne tændes. Smag på julegodterne. Syng med på julealsang. Gå indenfor i varmen og bliv klogere på hvordan danskerne har fejret jul gennem tiderne.

Åben hele julen – også 24., 25., 31. december og 1. januar.

ARoS

Human Nature

Udstilling

Der er elementer, som mennesker til alle tider har måttet forholde sig til i tilværelsen: natur, religion, filosofi og videnskab. ARoS har valgt at lade disse temaer være ledetråde i en samlingsudstillingen Human Nature.

Kunsthal Aarhus

Post Institutional Stress Disorder

Udstilling

Post Institutional Stress Disorder (PISD) er en diagnose, der udfolder sig som en kumulativ gruppeudstilling i løbet af hele 2018. På åbningsdagen består udstillingen blot af et enkelt værk, men når den lukker knap 10 måneder senere er udstillingsrummet fyldt med værker herunder skulptur, fotografi, video, maleri etc. Udstillingens titel spiller på PTSD – Post Traumatic Stress Disorder, en psykisk lidelse, som man kan udvikle i forlængelse af en eller flere voldsomme oplevelser. Udstillingen handler dog ikke om traumatiske oplevelser i forbindelse med krig eller andet ekstremt pres, men om vores oplevelser med institutioner og hvordan de påvirker vores liv. Værkerne i udstillingen undersøger vores interaktion med institutioner og den følelse af magtesløshed, som man kan opleve i mødet med institutionen.

Værker af: Jes Brinch, Cameron Rowland, Carolyn Lazard, Michael Smith, Sara Deraedt, Henrik Olesen, Harun Farocki, Andrea Fraser, Julia Scher, Adrian Piper, Jesse Darling m.fl. Værker tilføjes løbende. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ARoS

Do Ho Suh - Korridor

Udstilling

Den sydkoreanske kunstner Do Ho Suh (f. 1962) er kendt for sine transparente og skrøbelige stofrum. I udstillingen på ARoS kan publikum bevæge sig igennem en serie af nøjagtigt gengivne rum, korridorer og trapperum fra de steder, Do Ho Suh har boet rundt om i verden. Rummene repræsenterer forskellige faser af livet og kredser om overgange til nye faser.

Moesgaard Museum

Efter flugten – Syriske hverdage på Samsø

Udstilling

Gennem personlige historier vil udstillingen ’Efter flugten: Syriske hverdage på Samsø’ give ’flygtningekrisen’ en række personlige ansigter, hvor vi både hører om de voldsomme oplevelser, flygtningene har haft undervejs, samt de følelser, fortællinger og fremtidsplaner, der opstår efter flugten, når de er genhuset i Danmark og skal opbygge et nyt hjem og en ny tilværelse.

Hvem er han, den syriske smed, der nu vil åbne en madvogn på Samsø? Hvilke fremtidsudsigter ser de, det unge syriske par som var ved at starte et familieliv i Damaskus, når de nu kører rundt på Samsø i en gammel bil og hører Rasmus Seebach?

Med i udstillingen indgår genstande som en gummibåd fra Team Humanity, redningsveste og efterladte ejendele fra flygtningelejre. Derudover kommer udstilling bag flugten og lader menneskene komme i tale.

Udstillingen kan ses på Moesgaard Museum fra 29. september 2018 og året ud. Læs mere

Kvindemuseet

Seksualundervisning gennem tiden

Udstilling

Udstilling om seksualundervisning på Kvindemuseet

Skal skolen oplyse eleverne om kønslivets mysterier? Hvis ja – hvilke emner skal berøres, og på hvilken måde? Disse spørgsmål har været til debat siden starten af 1900-tallet.

I udstillingen ”Seksualundervisning gennem tiden” kan du gå på opdagelse i seksualundervisningens indhold og metoder gennem 200 år. Udstillingen benyttes også til seksualundervisning. På Kvindemuseet går vi i dialog med børn og unge om normer, grænser og rettigheder for køn, krop og seksualitet.

Hvilke kompetencer skal nutidens børn og unge have, når det handler om køn, krop og seksualitet? Og hvordan var din egen seksualundervisning? Del dine tanker i udstillingen.

Kvindemuseet

Køn Redelighed

Udstilling

Hvad betyder køn i vores samfund? Hvorfor leger jeg med biler og ikke dukker? Hvad betyder det at være transkønnet? Hvad er normalt? Hvad er ’hen’? Hvordan har jeg det med min krop? Hvad er ligestilling? Har vi ligestilling? Hvad betyder det egentlig, om jeg er født som dreng – eller om jeg er født som pige? HAR DET BETYDNING?

Debatten om kønnenes rettigheder og muligheder er levende i mediebilledet som aldrig før. Selvom vi er nået langt, hvad angår ligestilling, er køn stadig et aktuelt parameter i vores adfærd. Opfattelsen af, hvad, hvordan, hvor lidt eller hvor meget køn betyder i vores samfund er ikke ligegyldig – hverken for samfundet eller for det enkelte menneske. Det betyder noget, hvordan vi anskuer kønsmæssige forskelligheder, det betyder noget, hvordan vi taler (eller ikke taler) om køn – og vores køn betyder noget for vores handlingsmønstre, vores selvopfattelse og for den måde, hvorpå vi hver især bliver mødt af verden. Derfor er en viden om kønnets betydning og en bevidsthed om, hvordan vi retorisk behandler emnet vigtigt for hvert enkelt menneskes selvbevidsthed, livskvalitet, ja endda sundhed.

I 2016 fik Kvindemuseet i Danmark nyt ansvarsområde. Museets emnemæssige ansvarsområde er fremover kønnenes kulturhistorie. Museets fokusområder er kønskultur historisk og aktuelt med afsæt i kvindehistorie, herunder ændringer i kønnenes vilkår og relationer over tid samt diversitet i livsvilkår på tværs af køn, seksuel orientering, androgynitet og etnicitet.

Gennem en historisk tidslinje og temaerne arbejde, humor, krop, arv, politik, verden, kunst og aktivisme fortælles kønnenes kulturhistorie. Udstillingen vil ændre sig over tid, når publikum bidrager med viden, genstande, fortællinger med mere. I udstillingens Digitale verdenskort kan publikum for eksempel både få indblik i, hvordan det ser ud med ligestillingen uden for Danmark og bidrage med egne fortællinger og betragtninger om køn og verden.

Ligesom kvinders position i samfundet har ændret sig fundamentalt gennem de sidste årtier, har mændenes det også. Kulturarven hviler sine steder på gamle opdelinger mellem køn og roller, mens nutiden forventer friere udfoldelse af alle køn. Dette udstillingskoncept tager udfordringen op: vi vil involvere alle på tværs af køn. Dette får direkte betydning for udvælgelse af genstande, debatemner og events i tilknytning til udstillingen. 

Der er mange fortolkninger af vores fælles historie – ingen har patent på sandheden. En udstilling om kønnets betydning er derfor også et blik på vores normer. Målet er at øge bevidstheden om kønnets betydning og at sikre, at idealer om kønnenes lige muligheder, om menneskerettigheder og om demokrati ikke tages for givet.

Den Gamle By

1968. Plakater fra et oprør

Udstilling

Udstillingen på Dansk Plakatmuseum markerer 50-året for 1968 med en stor samling spændende og provokerende plakater fra perioden.

ARoS

Julian Schnabel - Aktion Paintings

Udstilling

ARoS Aarhus Kunstmuseums store særudstilling i efteråret 2018 byder på en retrospektiv udstilling med en af amerikansk kunsts helt store sværvægtere – den amerikanske maler og filminstruktør Julian Schnabel (f.1951).

Moesgaard Museum

På Djengis Khans stepper - Mongoliets nomader

Udstilling

Særudstillingen ”På Djengis Khans stepper – Mongoliets nomader” vises fra 19. juni 2018 til 7. april 2019.

Udstillingen former sig som en rejse med de mongolske nomader og deres dyreflokke. Publikum vil opleve et liv i evig bevægelse, hvor Djengis Khan er til stede både som historisk helt og i personificeringen af drømmen om et forenet folk. I det tørre bælte af stepper, ørken og bjergområder har nomaderne fundet en måde at overleve på, hvor de binder verden sammen under bagende sol, isnende kulde og gennem landskaber med få veje.

Læs mere

ARoS

Søndagsomvisning: Julian Schnabel – Aktion Paintings

Foredrag

Brug din søndag på ARoS og deltag i vores søndagsomvisninger, som er gratis efter betalt entré og helt gratis for medlemmer af ARoS. Du behøver ikke at tilmelde dig i forvejen. Henvend dig blot i Informationen, når du ankommer til museet. En omvisning varer ca. 60 minutter og starter kl. 15.00 hver søndag.

ARoS

Kuratoromvisning i Agnes Slott-Møller

Foredrag

Den udstillingsansvarlige museumsinspektør Jakob Vengberg Sevel giver en specialomvisning i udstillingen "Agnes Slott-Møller - Helte og heltinder”. Pris: 80 kr (+ gebyr). Entré til ARoS skal købes separat. Varighed: 45 minutter

Kvindemuseet

TEMADAG: Litteratur & kvinder - på Dokk1 // Gratis

Foredrag

Vær med når Kvindemuseet, i samarbejde med Litteraturstedet og Aarhus Universitet, holder en temadag på Dokk1, der sætter fokus på kvinder i litteraturen. Du kan kigge forbi til udvalgte programpunkter eller være med hele dagen - det er gratis!

PROGRAM

13.00 
Lektor Marianne Huang forbinder punkterne mellem kvindelige forfatterskaber og
toneangivende udgivelser

Hvordan kan kvindelige forfatterskaber og toneangivende udgivelser gennem historien forbindes? Og danner bogforbindelserne et billede, vi kan bruge til at forstå de litterære værker på ny? Lektor Marianne P. Huang fra Aarhus Universitet giver et bud på, hvordan vi kan se litterære værker skrevet af kvinder i et nyt og sammenhængsskabende perspektiv.

 

13.40
AT SKRIVE ALENE OG I FÆLLESSKAB // Mette Moestrup: Performance-read fra Omina & Frit flet, samt nye digte

Forfatter Mette Moestrup behandler tekster fra sine kollektiver projekter Omina (2016), Frit flet (2014) & SHE'S A SHOW i en performativ oplæsning, samt læser nye digte fra sit eget aktuelle arbejde.

 

14.20
Åben læsekreds om Tove Ditlevsens Gift ved Sidsel Witt

’Fordyb dig!’ er en åben læsekreds for alle dem, der gerne vil et spadestik dybere ned i litteraturen. Tove Ditlevsens roman Gift kommer under luppen sammen med læsekredsguide cand.mag. Sidsel Friborg. Deltagere kan med fordel læse romanen forinden, men alle kan være med – også dem der endnu har bogen til gode!

 

15.30
ABSINT & DEN SORTE ENHJØRNING // Shadi A. Bazeghi: Intersektionalitet og kvindelige forfatterskaber ud fra Harlem-poet Audre Lorde og egne tekster

Bazeghi taler om intersektionalitet med udgangspunkt i Audre Lordes forfatterskab og digte, som hun er i gang med at oversætte til dansk. Hun læser op af sine oversættelser og af egne nye digte.

I 2019 udkommer Lorde (f. 1934) for første gang på dansk i en ny oversættelse af Bazeghi. Lorde var aktiv i den amerikanske borgerrettighedsbevægelse og hendes værker har understrømninger af feminisme, queer-teori og intersektionalitet. Bazeghi vil uddybe sit arbejde med oversættelsen og trække tråde til eget forfatterskab, der blandt andet tager livtag med etnisk marginalisering.

 

16.10
Biblioteksformidlerne anbefaler: Sæsonens bøger, skrevet af kvinder

Bliv inspireret til nye læseoplevelser, når biblioteksformidlerne sætter fokus på sæsonenes bedste bogudgivelser fra 2018, skrevet af kvinder.

På den litterære danske kanon, som alle børn i folkeskolen skal stifte bekendtskab med, er to kvindelige forfattere – Tove Ditlevsen & Karen Blixen – og 12 mandelige forfattere. Der er grund til at sætte spot på nutidens kvindelige forfatterskaber.

 

16.40
KAFFEPAUSE

17.10
KUN STEMMEN BLIVER TILBAGE // Mette Moestrup & Shadi A. Bazeghi: Det vestlige ’blik’ på ikke-vestlige kvindelige forfattere med afsæt i Forough Farrokhzad

Bazeghi og Moestrup fortæller om deres samarbejde omkring bogen Forugh Farrokhzad: Kun stemmen bliver tilbage. Poesi og biografi, hvor Shadi har oversat Forugh og Mette har skrevet en biografi. De vil også berette om problemer med eksotisering af ikke-vestlig litteratur og give tips til af-eksotisering.

 

17.50
Skriftkollektivet Blod Måne Søndag om at udgive i kor og den fælles litterære praksis

Skriftkollektivet Blod Måne Søndag består af Dorte Limkilde, Fine Gråbøl, Mette Kierstein og Ronja Johansen. Blod Måne Søndag udforsker den kollektive stemme som performance, korrespondance og politisk modstand. Og de drives af kræfter som det inkluderende, det omfavnende og det forkerte.

Knoglemarv lavendel (2018) er kollektivets anden bog og poetiske debut. Det er digte, der undersøger kroppen som politiseret sted og som insisterer på den kollektive stemme som en skrøbelig overlevelsesstrategi i en umulig verden. Blod Måne Søndag udgav Manifestation! som bog - og som råbekor! - i 2016. Se Blod Måne Søndag læse kollektivt op her.

 

UDSTILLING PÅ RAMPEN

Se også udstillingen af work-in-progress podcastoplæg om kvindelige forfattere, lavet af studerende fra faget ’Ny Litteratur og Litteraturformidling’ på Aarhus Universitet.

ARoS

Søndagsomvisning: Agnes Slott-Møller – Helte og Heltinder

Foredrag

Brug din søndag på ARoS og deltag i vores søndagsomvisninger, som er gratis efter betalt entré og helt gratis for medlemmer af ARoS. Du behøver ikke at tilmelde dig i forvejen. Henvend dig blot i Informationen, når du ankommer til museet. En omvisning varer ca. 60 minutter og starter kl. 15.00 hver søndag.

ARoS

Søndagsomvisning: Julian Schnabel – Aktion Paintings

Foredrag

Brug din søndag på ARoS og deltag i vores søndagsomvisninger, som er gratis efter betalt entré og helt gratis for medlemmer af ARoS. Du behøver ikke at tilmelde dig i forvejen. Henvend dig blot i Informationen, når du ankommer til museet. En omvisning varer ca. 60 minutter og starter kl. 15.00 hver søndag.

ARoS

Søndagsomvisning: Agnes Slott-Møller – Helte og Heltinder

Foredrag

Brug din søndag på ARoS og deltag i vores søndagsomvisninger, som er gratis efter betalt entré og helt gratis for medlemmer af ARoS. Du behøver ikke at tilmelde dig i forvejen. Henvend dig blot i Informationen, når du ankommer til museet. En omvisning varer ca. 60 minutter og starter kl. 15.00 hver søndag.

ARoS

Søndagsomvisning: Julian Schnabel – Aktion Paintings

Foredrag

Brug din søndag på ARoS og deltag i vores søndagsomvisninger, som er gratis efter betalt entré og helt gratis for medlemmer af ARoS. Du behøver ikke at tilmelde dig i forvejen. Henvend dig blot i Informationen, når du ankommer til museet. En omvisning varer ca. 60 minutter og starter kl. 15.00 hver søndag.

ARoS

Søndagsomvisning: Agnes Slott-Møller – Helte og Heltinder

Foredrag

Brug din søndag på ARoS og deltag i vores søndagsomvisninger, som er gratis efter betalt entré og helt gratis for medlemmer af ARoS. Du behøver ikke at tilmelde dig i forvejen. Henvend dig blot i Informationen, når du ankommer til museet. En omvisning varer ca. 60 minutter og starter kl. 15.00 hver søndag.

ARoS

Søndagsomvisning: Julian Schnabel – Aktion Paintings

Foredrag

Brug din søndag på ARoS og deltag i vores søndagsomvisninger, som er gratis efter betalt entré og helt gratis for medlemmer af ARoS. Du behøver ikke at tilmelde dig i forvejen. Henvend dig blot i Informationen, når du ankommer til museet. En omvisning varer ca. 60 minutter og starter kl. 15.00 hver søndag.