Udstillinger i Aarhus

Aarhus bugner af smukke, udfordrende og tankevækkende udstillinger, der alle har en historie at fortælle. På Kulturportalen kan du let få et overblik over de største udstillinger på en lang række af Aarhus’ kunsthuse og museer såsom ARoS, Moesgaard, Den Gamle By og Kunsthal Aarhus. Hvert sted præsenterer hele tiden nye udstillinger fra ind- og udland, der udfordrer dit syn på, hvad kunsten kan. Med deres permanente udstillinger som et fast holdepunkt, kan du gang på gang vende tilbage og danne en ny fortolkning af de særlige værker. Har du lyst til at udvide din forståelse og fortolkning af kunsten udbyder flere af stederne rundvisninger og talks, hvor du kan komme helt tæt på og høre om tankerne bag. Finder du en udstilling, der vækker din interesse, kan du markere den som favorit og nemt finde den igen under ’mine favoritter’. Du kan derudover klikke ’gå til køb’ for at gå direkte til billetkøb hos det enkelte museum eller kunsthus for at sikre en billet med det samme. Ud over udstillinger kan du på Kulturportalen få et overblik over koncerter, teaterforestillinger, foredrag, comedyshows og familieoplevelser.

ARoS

Human Nature

Udstilling

Der er elementer, som mennesker til alle tider har måttet forholde sig til i tilværelsen: natur, religion, filosofi og videnskab. ARoS har valgt at lade disse temaer være ledetråde i en samlingsudstillingen Human Nature.

Den Gamle By

Smykkeskrinet

Udstilling

Intet andet sted i verden kan man som museumsgæst se en så unik og helstøbt samling af klassiske, danske smykker fra det 20. århundrede som i Den Gamle Bys nye udstilling.

Smykkeskrinet viser 1000 danske smykker af sølv og enkelte af guld fra perioden 1900-2000. Øreringe, halskæder, armbånd, fingerringe, brocher, hattenåle, knapper og skospænder. Alle smykker er små kunstværker, der tydeligt viser forskellige perioders stilistiske kendetegn, samt hvilke smykker, der var på mode i tiden.

ARoS

No Man is an Island - The Satanic Verses

Udstilling

I udstillingen iscenesættes værker fra museets faste samling i nye og uvante relationer, som rejser aktuelle spørgsmål om samtidens globale, sociale og økonomiske udfordringer. 

ARoS

ARoS Focus - Intermezzo: Jake & Dinos Chapman

Udstilling

De engelske kunstnere Jake & Dinos Chapman (f. 1966/1962) er af mange kendte som Brødrene Chapman. De arbejder med et chokerende, voldsomt og pågående univers, der blandt andet indeholder stærkt sexualiserede voksdukker og referencer til nazisme og tortur.

Musikhuset

Ramt af Byen - Fotoudstilling

Udstilling

Bliv ramt af byen i Musikhuset.

Rene linjer, skyfri himmel og fuldkommen mennesketomt. Arkitekturfotos er ofte så fokuseret på selve bygningsværket, at menneskene der skal bruge bygningen slet ikke er med i motivet. I fotoudstillingen Ramt af byen er det derimod sammenspillet mellem arkitektur og menneske som er i fokus; først skaber vi byen og så skaber den os.

Et udsnit af udstillingen, der tidligere har været vist i København, kan nu opleves i Musikhuset Aarhus.

Der er gratis adgang og de udstillede fotografier kan opleves fra den 28. maj frem til den 29. oktober indenfor Musikhusets normale åbningstid.

De 17 store fotos, der nu hænger på Strøget i Musikhusets Foyer, udgør lidt over halvdelen af den totale udstilling Ramt af Byen, som tidligere er blevet vist på Dansk Arkitektur Center.

Udstillingen er - gennem et godt samarbejde mellem DAC og Musikhuset Aarhus - venligst udlånt af DAC.

Om udstillingen skrev Politiken 31. oktober 2017:

”Byen er kaos, larm, støj og snavs. Men byen er også arkitektur, som er med til at sætte rammerne for bylivet og til at præge os som mennesker. Det er samspillet mellem mennesker og arkitektur, der skaber byens liv, men når man ser billeder af arkitektur, er menneskene som regel siet fra. Til gengæld står bygningerne knivskarpt, himlen er blå, og træerne er klippet, så man skulle tro, de lige var kommet fra frisøren. Livet mellem husene er væk, selv om det jo netop er det liv, husene er skabt til.

Udstillingen handler om bylivet, og det er godt tænkt. Og godt udført, for billederne er fyldt med historier, man som besøgende nemt kan aflæse, og man kan skøjte rundt uden at følge en bestemt rækkefølge.

Fotografierne er inddelt efter temaerne - møder, strømme, grænser - men det hele flyder umærkeligt sammen, så man til syvende og sidst får en oplevelse af byen som en stor levende organisme.”

Fotografierne er taget af både anerkendte, professionelle fotografer og nogle udvalgte af byens mange amatørfotografer, og er valgt netop fordi de ikke som traditionelle arkitekturfotografier er tomme for mennesker, men derimod stiller skarpt på samspillet mellem det byggede og byens liv.

Ramt af byen – fotos af levende steder er kurateret af Marie Stender og udviklet af Dansk Arkitektur Center.

Fri entré

Arrangør: Musikhuset Aarhus

ARoS

Wael Shawky – The Crusades and Current Stories

Udstilling

Udstillingen involverer film, marionetdukker, collager og tegninger – og en 50 meter lang mur – af den egyptiske kunstner Wael Shawky (f. 1971). I sin helhed handler udstillingen om korstogene i middelalderen, om mytedannelse og kildekritik – og om os mennesker som marionetdukker underlagt skjulte magtforhold.

Kunsthal Aarhus

iwillmedievalfutureyou6

Udstilling

Kunsthal Aarhus præsenterer den tredje udgave i en serie af gruppeudstillinger dedikeret til kunstneriske rejser gennem tid og rum. Udstillingen rummer værker af 20 danske og internationale kunstnere, bl.a. Michel Houllebecq, Lynn Hershman Leeson, Nathaniel Mellors, Rolf Nowotny og Albrecht Dürer.

Den kryptiske engelske titel iwillmedievalfutureyou6 opløser tid, idet den både peger bagud og fremad på samme tid. Kunstnerne viser absurde og dystopiske fremstillinger af den tid, vi befinder os i, og gennem værkerne vil udstillingen forsøge at spejle det primitive i vores nutid og vores mulige fremtid. Værkerne skildrer rejser gennem tid og sted, både tilbage og frem. Udstillingen kan ses som en episk fremtidsfortælling, der både viser drømmene, fantasierne og ned- og sammensmeltningen af disse. 

Fremtiden er ofte 'fremtider', fordi den foregår på flere forskellige planer. Fremtidsforskeren Alvin Toffler, der skrev de klassiske bøger Future Shock og The Third Wave, beskriver fremtiden på følgende måde: "The future always comes too fast and in the wrong order."

Vi er udfordret af vores egen udviklingseufori, men er endnu ikke bevidst om konsekvenserne af de fremskridt, vi selv sætter i scene. Udstillingen vil forsøge at skyde en kile ind mellem forholdet mennesket og det, som er naturligt forekommende eller skabt af naturen. Og mennesket versus mennesket. #4ever

Den tilhørende publikation indeholder essays og tegninger af Chris Kraus, Fernando Corona, Rachel Armstrong og Mark von Schlegell.

Deltagere:

Abu Bakarr Mansaray (SL), Albrecht Dürer (DE), Ali Akbar Sadeghi (IR), Aniara Omann (DK), Bogosi Sekhukhuni (ZA), Cécile B. Evans (US), Che Go Eun (KR), Chris Kraus (US), Fernando Corona (MX), Jeremy Blake (US), Jungsuck Kang (KR), Lynn Hershman Leeson (US), Mark von Schlegell (US), Michel Houellebecq (FR), Nathaniel Mellors (UK), Peter Wächtler (DE), Rachel Armstrong (UK), Rolf Nowotny (DK), Sergei Parajanov (AM) og Sophie Podolski (BE)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kvindemuseet

Køn Redelighed

Udstilling

Hvad betyder køn i vores samfund? Hvorfor leger jeg med biler og ikke dukker? Hvad betyder det at være transkønnet? Hvad er normalt? Hvad er ’hen’? Hvordan har jeg det med min krop? Hvad er ligestilling? Har vi ligestilling? Hvad betyder det egentlig, om jeg er født som dreng – eller om jeg er født som pige? HAR DET BETYDNING?

Debatten om kønnenes rettigheder og muligheder er levende i mediebilledet som aldrig før. Selvom vi er nået langt, hvad angår ligestilling, er køn stadig et aktuelt parameter i vores adfærd. Opfattelsen af, hvad, hvordan, hvor lidt eller hvor meget køn betyder i vores samfund er ikke ligegyldig – hverken for samfundet eller for det enkelte menneske. Det betyder noget, hvordan vi anskuer kønsmæssige forskelligheder, det betyder noget, hvordan vi taler (eller ikke taler) om køn – og vores køn betyder noget for vores handlingsmønstre, vores selvopfattelse og for den måde, hvorpå vi hver især bliver mødt af verden. Derfor er en viden om kønnets betydning og en bevidsthed om, hvordan vi retorisk behandler emnet vigtigt for hvert enkelt menneskes selvbevidsthed, livskvalitet, ja endda sundhed.

I 2016 fik Kvindemuseet i Danmark nyt ansvarsområde. Museets emnemæssige ansvarsområde er fremover kønnenes kulturhistorie. Museets fokusområder er kønskultur historisk og aktuelt med afsæt i kvindehistorie, herunder ændringer i kønnenes vilkår og relationer over tid samt diversitet i livsvilkår på tværs af køn, seksuel orientering, androgynitet og etnicitet.

Gennem en historisk tidslinje og temaerne arbejde, humor, krop, arv, politik, verden, kunst og aktivisme fortælles kønnenes kulturhistorie. Udstillingen vil ændre sig over tid, når publikum bidrager med viden, genstande, fortællinger med mere. I udstillingens Digitale verdenskort kan publikum for eksempel både få indblik i, hvordan det ser ud med ligestillingen uden for Danmark og bidrage med egne fortællinger og betragtninger om køn og verden.

Ligesom kvinders position i samfundet har ændret sig fundamentalt gennem de sidste årtier, har mændenes det også. Kulturarven hviler sine steder på gamle opdelinger mellem køn og roller, mens nutiden forventer friere udfoldelse af alle køn. Dette udstillingskoncept tager udfordringen op: vi vil involvere alle på tværs af køn. Dette får direkte betydning for udvælgelse af genstande, debatemner og events i tilknytning til udstillingen. 

Der er mange fortolkninger af vores fælles historie – ingen har patent på sandheden. En udstilling om kønnets betydning er derfor også et blik på vores normer. Målet er at øge bevidstheden om kønnets betydning og at sikre, at idealer om kønnenes lige muligheder, om menneskerettigheder og om demokrati ikke tages for givet.

Den Gamle By

Fra Dronningens Garderobe

Udstilling

Den nye eksklusive udstilling viser eksempler på Dronningens tøj til hverdag, fest og galla. Dertil hatte og karnevalskostumer. Udstillingen dækker tiden fra prinsesseårene i 1940’erne og frem til i dag.

Med afsæt i tøjet viser udstillingen forskellige sider af regentens liv, hverdag og officielle pligter.

Det er første gang, en sådan udstilling kan opleves uden for hovedstadsområdet.

'Fra Dronningens Garderobe' kan ses til og med 9. september.

ARoS

James Rosenquist: Painting as Immersion - Amerikansk Popkunst

Udstilling

Amerikanske James Rosenquist (1933-2017) er én af de mest indflydelsesrige kunstnere indenfor popkunst. Sammen med Andy Warhol og Roy Lichtenstein var han fra 1950’erne med til at etablere popkunst som kunstretning, og det ændrede på mange måder billedkunsten.

Moesgaard Museum

På Djengis Khans stepper - Mongoliets nomader

Udstilling

Særudstillingen ”På Djengis Khans stepper – Mongoliets nomader” vises fra 19. juni 2018 til 7. april 2019.

Udstillingen former sig som en rejse med de mongolske nomader og deres dyreflokke. Publikum vil opleve et liv i evig bevægelse, hvor Djengis Khan er til stede både som historisk helt og i personificeringen af drømmen om et forenet folk. I det tørre bælte af stepper, ørken og bjergområder har nomaderne fundet en måde at overleve på, hvor de binder verden sammen under bagende sol, isnende kulde og gennem landskaber med få veje.

Læs mere

Den Gamle By

1968. Plakater fra et oprør

Udstilling

Udstillingen på Dansk Plakatmuseum markerer 50-året for 1968 med en stor samling spændende og provokerende plakater fra perioden.

Kunsthal Aarhus

Post Institutional Stress Disorder

Udstilling

Post Institutional Stress Disorder (PISD) er en diagnose, der udfolder sig som en kumulativ gruppeudstilling i løbet af hele 2018. På åbningsdagen består udstillingen blot af et enkelt værk, men når den lukker knap 10 måneder senere er udstillingsrummet fyldt med værker herunder skulptur, fotografi, video, maleri etc. Udstillingens titel spiller på PTSD – Post Traumatic Stress Disorder, en psykisk lidelse, som man kan udvikle i forlængelse af en eller flere voldsomme oplevelser. Udstillingen handler dog ikke om traumatiske oplevelser i forbindelse med krig eller andet ekstremt pres, men om vores oplevelser med institutioner og hvordan de påvirker vores liv. Værkerne i udstillingen undersøger vores interaktion med institutioner og den følelse af magtesløshed, som man kan opleve i mødet med institutionen.

Værker af: Jes Brinch, Cameron Rowland, Carolyn Lazard, Michael Smith, Sara Deraedt, Henrik Olesen, Harun Farocki, Andrea Fraser, Julia Scher, Adrian Piper, Jesse Darling m.fl. Værker tilføjes løbende. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Den Gamle By

Aarhus Fortæller

Udstilling

Velkommen til en tidsrejse i 1200 års historie.

Aarhus Fortæller er den første samlede museumsfortælling om byens historie fra vikingetid til nutid. Udstillingen er en permanent installation på 800 kvadratmeter, der ligger under jorden i Den Gamle Bys kvarter fra 1974.

Tidsrejsen begynder, da Aarhus opstod i vikingetiden som en af de første byer i Danmark. En kronologisk tur fører dig herefter op gennem 1200 års historie til nutiden, hvor Aarhus tæller flere end 335.000 indbyggere. Hele historien er med, men fokus ligger på de seneste 150 års historie, hvor byen for alvor udviklede de træk, der har gjort Aarhus til Aarhus.

Historierne udfoldes blandt andet gennem konkrete miljøer, filmiske effekter, animationer, spil, aktiviteter og fordybelseszoner.

ARoS

Tåge-performance i Rosenquists Horizon Home Sweet Home

Udstilling

Oplev det fascinerende syn, når installationen Horizon Home Sweet Home i udstillingen James Rosenquist – Painting as Immersion fyldes med tøris-tåge. Arrangementet inkluderer en mini-introduktion til hele udstillingen, en plads i installationen under performancen og en kupon til et glas vin, en øl eller en vand i ARoS Wine & Food, Niveau 4.

ARoS

Omvisning i Wael Shawky - The Crusades and Current Stories

Foredrag

Bliv klogere på den aktuelle særudstilling med en omvisning ved af vores kunstfaglige medarbejdere. I udstillingen kan du bl.a. opleve imponerende træsnit, den lovpriste video-trilogi Cabaret Crusades og en mere end 50 meter lang mur skabt specifikt til udstillingen og arkitekturen på ARoS. Kr. 40 + gebyr.  Varighed: 45 minutter.

ARoS

Tåge-performance i Rosenquists Horizon Home Sweet Home

Udstilling

Oplev det fascinerende syn, når installationen Horizon Home Sweet Home i udstillingen James Rosenquist – Painting as Immersion fyldes med tøris-tåge. Arrangementet inkluderer en mini-introduktion til hele udstillingen, en plads i installationen under performancen og en kupon til et glas vin, en øl eller en vand i ARoS Wine & Food, Niveau 4.

ARoS

Omvisning i James Rosenquist - Painting as Immersion. For hørehæmmede

Foredrag

Kom tæt på en af popkunstens allerstørste kunstnere med en omvisning i udstillingen Amerikansk Popkunstner: James Rosenquist - Painting as Immersion. Omvisningen finder sted i galleriet på niveau 5 og varer ca. 45 minutter. Kr. 40. Omvisningen er forbeholdt hørehæmmede

ARoS

Omvisning i James Rosenquist - Painting as Immersion

Foredrag

Kom tæt på en af popkunstens allerstørste kunstnere med en omvisning i udstillingen Amerikansk Popkunstner: James Rosenquist - Painting as Immersion. Omvisningen finder sted i galleriet på niveau 5 og varer ca. 45 minutter. Kr. 40.